Ujjayi – den sejrende vejrtrækning

Intro-video

Du kan se videoen, når du er medlem.

Få en gratis 30 dages prøveperiode. Ingen binding.

Pris kr. 119,-/md efter prøveperioden. Opsiger du inden 30 dage betaler du ingenting.

Hvis du vil vide mere om Yogavivo, så klik her.

Er du allerede medlem, så klik her for at logge ind

 • Tid : 12 min
 • Underviser : Simon Krohn
 • Tema : Åndedræt & Pranayama
 • Niveau : Begynder / Let øvet
 • Yogastil : Vejrtrækning
Markér som favoritFavorit Tilføj til din kalenderKalender
Tid: :

Ujjayi er formentlig den mest fundamentale af alle yogaens vejrtrækningsteknikker, og den bliver både brugt i forbindelse med yoga på yogamåtten og som et vigtigt element i flere af de klassiske vejrtrækningsteknikker. I denne korte sekvens, som er en del af forløbet ‘Vejrtrækningen – en nøgle til fred og livskraft’, forklarer Simon, hvordan man laver ujjayi, og hvorfor teknikken kan være god at lave. Desuden forklarer han, hvordan man kan få teknikken galt i halsen og vigtigheden af at lave den med følsomhed.

9 KOMMENTARER

KOMMENTARER 9

 1. hej simon
  mange slags tak for fed undervisning
  du siger, at hvis man ikke bruger ujjayi korrekt “kan det blive noget rigtig skidt”
  hvad vil det konkret sige ?
  bedste hilsner fra susanne

  1. Post
   Author

   Hej Susanne.
   Tak for dine pæne ord, og det gode spørgsmål. Det undrer mig, at jeg sagde sådan uden at forklare det nærmere. Det er egentlig ganske simpelt. Hvis folk er anspændte, kan det nogle gange være et problem at lave ujjayi, fordi det er en ekstra anspændelse, som giver øget kontrol over vejrtrækningen. Denne kontrol kan føles rar, men hvis det bliver en vane at tage kontrol over sin vejrtrækning for at passe på sig selv, så er det en kontrol, der er drevet af frygt, og det kan få konsekvenser. For det første kan det give øget anspændelse. For det andet kan man blive bange for at slippe anspændelsen, og så sætter den sig fast. For det tredje vil en frygtsom ujjayi ikke virke beroligende, fordi dens kropssproglige udtryk fortæller reptilhjernen en historie om uro og fare på færde. Jeg oplever med andre ord, at ujjayi kan blive en uheldig måde at holde fast i en uro og en følelse af behov for kontrol. Og det er ikke sjældent, at det kræver behandling at kunne slippe ujjayi igen, hvis den først har sat sig fast på denne måde.
   Når det er sagt, elsker jeg selv at lave ujjayi – blot ikke som en mekanisk regel.
   Jeg håber, at det gav mening. Og husk, at det blot er mit perspektiv på sagen. Der er folk, som er meget klogere end mig, som vil sige noget andet. 🙂
   Ha’ en dejlig dag.
   Varme hilsner,
   Simon

 2. Hej Simon
  Jeg dyrker astanga yoga (nu på 2. måned) og har haft så svært ved at lære vejrtrækningen. Nu lærte jeg det lige på under 2 min. – fantastisk!
  Hilsen Karina

  1. Post
   Author
 3. Tak Simon for din gode gennemgang af ujjayi. Det var en meget fin pointe, at less is more, for hvor kan det være forstyrrende, hvis man til en yogatime for focus på de andres tydelige vejrtrækning ( men så skal man selvfølgelig øve sig i at flytte sin opmærksomhed) .

  1. Post
   Author

   Kære Sia.
   Det er helt vildt, så forstyrrende det kan være. Det er jo også nærmest et direkte vindue ind i et andet menneskes indre tilstand, og hvis man ikke har bedt om det, kan det være direkte ubehageligt. 🙂

  1. Post
   Author

ANDRE VIDEOER I FORLØBET Vejrtrækningen - en nøgle til fred og livskraft