Yogafilosofien peger på, at vi mennesket på flere måder lever i en tilstand af ufrihed. Vi bliver taget til fange af vores tanker og reaktionsmønstre. Vi bliver fanget i vores roller. Vi bliver konstant sendt afsted af et sind, som ikke kan være nærværende. Og vi kan sidde fast i behovet for at holde styr på livet, for at passe på os selv.
I dette forløb vil Simon Krohn tage dig i hånden i en systematisk udforskning af de forskellige udfordringer, som sindet giver os, og gennem en række forskellige meditationsteknikker vil han vise, hvordan yoga traditionelt bliver brugt som en vej til en tilstand af frihed.
Forløbet består af 21 undervisningsvideoer, som systematisk udforsker yogaens stræben efter indre frihed. Halvdelen af videoerne er talks, hvor Simon forklarer de bagvedliggende tanker, og den anden halvdel består af meditative teknikker, som Simon instruerer. Det er selvfølgelig muligt at vælge de videoer, som umiddelbart interesserer dig mest, men for at få mest muligt ud af forløbet vil vi anbefale, at du starter ved begyndelsen og går kronologisk til det.
Til de fleste af meditationerne er det mest oplagt, at du sidder ned og mediterer. Hvis du ikke er vant til at sidde på gulvet, kan dette i sig selv være en udfordring, og det er vigtigt at understrege, at det altid er en oplagt mulighed at sidde på en stol.
Hvis du gerne vil have inspiration til din meditationsstilling, har Simon lavet videoen ”Den gode siddestilling”, som ligger nederst i forløbet. Hvorvidt du skal bruge nogle yoga-redskaber til forløbet afhænger altså om, hvorvidt du skal bruge hjælpemidler til at sidde komfortabelt.
Rigtig god fornøjelse!
Med forløbet ”En vej til frihed” har Simon Krohn slået et rigtig stort brød op. I denne video forklarer han hvordan har har tænkt tilgangen til de 21 undervisnigsvideoer.
Dette er den første video i forløbet ”En vej til frihed”. I denne talk skal vi kridte banen op for forløbet og forstå, hvad det er for en frihed, som der snakkes om inden for yoga. I yogatraditionen fokuserer de primært på den form for ufrihed, som opstår i dit eget sind. Når du først får øjnene op for det, vil du opleve en række måder, du kan blive taget til fange i dit eget sind. Det kan f.eks. handle om neurotisk vagtsomhed, identifikation med dine roller, uhensigtsmæssige reaktionsmønstre eller om en opmærksomhed, som hele tiden er på vej videre, og som ikke giver dig mulighed for at være nærværende. Yoga kan beskrives som en systematisk måde at stræbe efter indre frihed, og hvis du vil forstå din yogapraksis, er det en god idé at forstå, hvad det handler om.
Denne video er nr. 2 i forløbet ”En vej til frihed”. I forløbet skal vi ikke bare forstå, hvordan vi kan blive taget til fange i vores eget sind, vi skal også opleve, hvordan vi kan arbejde med disse tendenser gennem meditative teknikker. Derfor er det en god idé at forstå, hvad meditation er, og hvilken rolle meditation spiller i yogatraditionen. Lyt til Simons ord og forstå, hvad du kan forvente, når du lukker øjnene og vender opmærksomheden indad.
Dette er den tredje video i forløbet ”En vej til frihed”, og det er den første meditationsteknik i serien. Det er en kort teknik, som Simon bruger som indledning til alle de andre meditationer i forløbet, men den kan bestemt også bruges som selvstændig meditation. Det er en siddende meditation. Det kan derfor være en god idé at bruge en pølle eller meditationspude at sidde på, og hvis du ikke har let ved at sidde på gulvet, kan du selvfølgelig bare bruge en stol.
Denne video udgør den fjerde video i forløbet ”En vej til frihed”. Simon tager os helt ind i hjertet af den indiske yogafilosofi og forklarer, hvad der sker, når vi identificerer os med vores roller. Så sker der nemlig et fundamentalt skift i vores selvopfattelse, hvor det bliver muligt, ikke at være god nok, og det skaber en eksistentiel uro, som hvisker til os, at vi skal præstere for at være gode nok. Simon forklarer desuden, hvordan meditation er designet til at stilne sindet, og hvorfor dette kan frigøre os fra både rollespillet og uroen.
Denne meditation er den femte video i forløbet ”En vej til frihed”. Det er en guidet meditation, hvor din opmærksomhed bliver ført rundt i din krop. Meditationen er designet til at virke beroligende på sindet, og mange mennesker oplever, at den er glimrende at lave før sengetid. Det er en af de eneste meditationsteknikker, som kan udføres liggende, uden at det går ud over kvaliteten af meditationen. Denne teknik kan både udføres siddende og liggende. Så før du tænder for videoen, kan du vælge, om du helst vil sidde og ligge. Husk, at det ikke er snyd at sidde på en stol.
Dette er video nr. 6 i forløbet ”En vej til frihed”, og det er en kort talk, som skal give dig forståelse for, hvad koncentration er for en størrelse. Hvad består evnen til fokuseret opmærksomhed af? Hvorfor er den vigtig? Og hvorfor har det betydning, hvilket fokuspunkt du vælger at rette din opmærksom på.
Velkommen til den syvende video i forløbet “ En vej til frihed”. Denne teknik har været en øjenåbner for mange mennesker, der mediterer. I meditationen vil Simon guide dig til at fokusere din opmærksomhed på forskellige fokuspunkter. Formålet er at give dig oplevelsen af, at der kan være stor forskel på, hvordan det føles at meditere på forskellige fokuspunkter. Pointen er, at det giver rigtig god mening at være lidt undersøgende og finde et fokuspunkt, som er både let og behageligt. Det er en siddende meditation. Det kan derfor være en god idé at bruge en pølle eller meditationspude at sidde på, og hvis du ikke har let ved at sidde på gulvet, kan du selvfølgelig bare bruge en stol.
Denne meditation udgør den ottende video i forløbet ”En vej til frihed”. Det er sandsynligvis den mest udbredte meditationsteknik i verden, og selvom den er ekstremt simpel, er det bestemt ikke let. Teknikken går ud på, at du fokuserer din fulde opmærksomhed på et fokuspunkt, og hver gang din opmærksomhed glider væk, så fører du den tålmodigt og venligt tilbage til fokuspunktet. Det er en siddende meditation. Det kan derfor være en god idé at bruge en pølle eller meditationspude at sidde på, og hvis du ikke har let ved at sidde på gulvet, kan du selvfølgelig bare bruge en stol.
Dette er den niende video i forløbet ”En vej til frihed ”. I denne talk fortæller Simon om åben opmærksomhed. De fleste mennesker kender til værdien af at kunne koncentrere sig, men de færreste er opmærksom på, at åben opmærksomhed også er en vigtig kognitiv kompetence, som kan trænes, og som kan have en kraftfuld effekt på os.
Denne guidede meditation er den tiende video i forløbet ”En vej til Frihed”. Vi skal udforske, hvordan vi kan træne åben opmærksomhed, og vi skal smage på, hvordan denne form for opmærksomhed føles, og hvordan den påvirker os. Meditationen har fire etaper: Først skal du lytte til lydene, så skal du være opmærksom på din krop, derefter skal du observere dit sind, og til sidst skal du forsøge at være bevidst om både lydene, kroppen og sindet samtidig. Det er en siddende meditation. Det kan derfor være en god idé at bruge en pølle eller meditationspude at sidde på, og hvis du ikke har let ved at sidde på gulvet, kan du selvfølgelig bare bruge en stol.
I denne talk vil Simon forklare en tendens, som gør det svært for os mennesker at have svære følelser uden at blive taget til fange af dem. Det er video nr. 11 i forløbet ”En vej til frihed”, og vi skal se på, hvordan vi lader de intense følelser fylde alt for meget i vores bevidsthed. Det giver dem alt for meget betydning og gør dem sværere at rumme, og det derfor være frigørende at se det større billede.
Dette er den tolvte video i forløbet ”En vej til frihed”. I denne video vil Simon først guide dig til at opleve en kvalitet ved øjeblikket, som føles godt og harmonisk. Derefter vil du blive guidet til at praktisere åben opmærksomhed, idet du skal forsøge at være bevidst om det harmoniske og det uharmoniske samtidig. Meditationen vil selvsagt give mest mening, hvis du rent faktisk har en svær følelse eller et område i kroppen, hvor du oplever ubehag, men du kan sagtens være kreativ og øve teknikken, selv hvis du er så heldig, at der er harmoni over det hele. Det er en siddende meditation. Det kan derfor være en god idé at bruge en pølle eller meditationspude at sidde på, og hvis du ikke har let ved at sidde på gulvet, kan du selvfølgelig bare bruge en stol.
Velkommen til den trettende video i forløbet "En vej til frihed". I denne talk vil Simon forklare, hvordan vi kan blive taget til fange af intense tanker og følelser. Det handler dels om, at vi identificerer os med dem, og dels om, at vi projicerer vores reaktioner over på dem. Begge disse mekanismer forstærker vores reaktion og gør det betydelig sværere at navigere i dramaet. Simon vil derefter beskrive en effektfuld meditativ strategi, som går ud på at eksternalisere tanker, følelser og reaktioner, og ovenikøbet byde dem høfligt velkommen.
Dette er den fjortende video i forløbet ”En vej til frihed”, og det er en meditation, som hedder: Den venlig kroejer. Simon vil guide dig til at sidde passivt og tage imod alt, hvad der dukker op i din opmærksomhed. Din opgave er at opdage, når en ny ”gæst” ankommer og derefter sige navnet på gæsten og byde den velkommen. Det er en siddende meditation. Det kan derfor være en god idé at bruge en pølle eller meditationspude at sidde på, og hvis du ikke har let ved at sidde på gulvet, kan du selvfølgelig bare bruge en stol.
Denne talk er video nr. 15 i forløbet ”En vej til frihed”. Simon forklarer her metakognitionen. Det er nemlig en nøgle til at forstå, hvad det er vi laver, når vi mediterer. Metakognitionen er din evne til at relatere til dine egne tanker, følelser og reaktioner, og det er denne gennem denne evne, at du er i stand til at navigere i sindet og åbne øget indre frihed. Vi skal desuden kigge på, hvordan alternativet ser ud. Mange af os forsøger nemlig at undgå at mærke, hvordan vi har det, og det er værdifuldt at være opmærksom på, hvornår vi faktisk er i færd med at undertrykke og overdøve.
Dette er den sekstende video i forløbet ”En vej til frihed”. I denne talk forklarer Simon, hvordan de rigtig intense følelser ikke blot er mentale fænomener, men altid vil have et kropsligt udtryk. Når vi skal rumme disse følelser, så vil det ofte være en fordel at fokusere på det kropslige udtryk, fordi det er mere konkret og lettere at afgrænse. Simon forklarer derefter meditationsteknikken: Mærk følelsen.
Denne meditationsvideo er den syttende video i forløbet ”En vej til frihed”. Det er en teknik, som er designet til at hjælpe dig med at rumme de rigtig intense følelser. Hvis du ikke har en intens følelse i kroppen, vil teknikken ikke give så meget mening, udover at det kan være interessant at få en fornemmelse for teknikken. ”Mærk følelsen” handler om at observere og undersøge følelsens kropslige udtryk, og det kan varmt anbefales, at du først ser Simons talk: ”Følelserne i kroppen”, hvor han forklarer teknikken. Det er en siddende meditation. Det kan derfor være en god idé at bruge en pølle eller meditationspude at sidde på, og hvis du ikke har let ved at sidde på gulvet, kan du selvfølgelig bare bruge en stol.
Dette er video nr. 18 i forløbet ”En vej til frihed”, og i denne talk forklarer Simon om det indiske begreb prana. Han forklarer, hvordan den indiske hathayoga bygger på en opdagelse af, at vi kan opleve henholdsvis stagnation og flow i kroppen og sindet. Begrebet er en nøgle til at forstå en række yogastrategier til at kultivere tilstande af indre flow, bevidsthedsudvidelse og frihed.
Denne chakra-meditation er den nittende video i forløbet ”En vej til frihed”. Teknikken bygger på en indisk opdagelse af, at der er områder i kroppen, som kan have stor betydning for vores liv, og at det kan være kraftfuldt at fokusere sin opmærksomhed på dem. Disse områder kaldes chakraer, og i denne meditation vil Simon guide din opmærksomhed igennem syv chakraer. Denne teknik kan både udføres siddende og liggende. Så før du tænder for videoen, kan du vælge, om du helst vil sidde og ligge. Husk, det er ikke snyd at sidde på en stol.
Dette er den tyvende video i forløbet ”En vej til frihed”. Simon guider dig igennem en loving kindness-meditation, som har til formål at kultivere kvaliteter som omsorg og venlighed. Mange mennesker oplever, at det ikke blot er behageligt, men at det kan virke frigørende. Det er nemlig almindeligt at føle sig fanget i en vagtsomhed og hårdhed overfor andre mennesker, og denne meditation er glimrende til at sænke paraderne og slippe hårdheden. Det er en siddende meditation. Det kan derfor være en god idé at bruge en pølle eller meditationspude at sidde på, og hvis du ikke har let ved at sidde på gulvet, kan du selvfølgelig bare bruge en stol.
Dette er den 21. og sidste video i forløbet ”En vej til frihed”. I denne talk forklarer Simon distinktionen mellem to fundamentalt forskellige logikker, som du kan bruge til at navigere i din yogapraksis. Den vertikale spiritualitet handler om at løfte og forbedre dig som menneske, og det inkluderer som regel et ideal, som du kan stræbe efter. Den horisontale spiritualitet anbefaler en radikal overgivelse til, at du er præcis, som du er. Denne strategi handler altså ikke om at ændre dig, men om at slutte fred med dig selv – med alle dine gode og dårlige sider. Begge logikker har værdi, men Simon forklarer, hvordan din fundamentale indstilling til din egen praksis, kan gøre hele forskellen mellem fred og ufred.
Denne session er video 10/10 i forløbet "Yogateknik der løfter din praksis". I yoga bliver vi ofte bedt om at sidde på gulvet - både i siddende yogastillinger og til meditation. For de fleste er det imidlertid ikke let at sidde roligt og behageligt på gulvet, og derfor har Simon lavet denne video. Her giver han dig en række tips og tricks til at gøre siddende stillinger mere komfortable, og han præsenterer tre forskellige typer af siddende meditationsstillinger. Simon vil demonstrere brugen af en række forskellige hjælpemidler, men du kan sagtens få noget ud af videoen, selvom du ikke har disse redskaber derhjemme.
Skriv din email her, og så sender vi dig et link, hvor du kan lave en ny adgangskode.