Yoga sker nu – Patanjalis Yoga Sutras og hvorfor du umuligt kan f**** yoga op

Intro-video

 • Tid : 15 min
 • Underviser : Birgitte Gorm Hansen
 • Tema : Inspiration & blog / Yogafilosofi & baggrundsviden
 • Niveau : Alle niveauer
 • Yogastil : Dynamic yoga / Yogavivo Talks
Markér som favoritFavorit Tilføj til din kalenderKalender
Tid: :

Sutra betyder tråd eller snor og bruges typisk om spirituelle belæringer, der er nedskrevet i korte, fyndige udsagn. Patanjalis Yoga Sutras er en af de mest indflydelsesrige tekster i moderne yoga, og i denne video får du Birgittes udlægning af første strofe: ”Nu fremstilles yoga” – på sanskrit “Atha yoga anushasanam”. Birgitte tager sutra-tråden op og diskuterer, hvordan vi kan forstå brugen af ordene nu og yoga i netop denne første strofe. Hvad vil det sige at yoga fremstilles nu? Almindeligvis tilskrives Yoga Sutras den lærde mand Patanjali, som samlede og redigerede et antal eksisterende tekster om yoga. Manuskriptet har således flere egentlige forfattere eller redaktører, der sandsynligvis har levet både før og efter Patanjali. Teksten i sin nuværende form er efter alt at dømme mere end 1500 år gammel men eftersom forskellige kilder oplyser, at Patanjali selv kan have levet i hele perioden mellem 500 år før Kristi fødsel og 400 år efter, er tekstens præcise alder behæftet med stor usikkerhed. Den usikkerhed passer fint med, at man i moderne yoga (heldigvis) stadigvæk ikke er enige om, hvordan vi skal oversætte eller forstå denne tekst. Hver yogaskole har typisk sin egen læsning. I videoen udlægger Birgitte teksten ud fra den tradition, hun selv er skolet i, hvilket betyder, hun udlægger yogafilosofi som en praksis i sig selv snarere end et akademisk emne, du kan sidde og studere ved siden af din praksis. Teksten får netop relevans for os i dag i det levende møde med en læser, der selv praktiserer yoga. Du får her Birgittes udlægning som inspiration til at komme i gang med din egen læsning af Yoga Sutras.

9 KOMMENTARER

KOMMENTARER 9

 1. Hej Birgitte. Hvad er navnet på ham forfatteren du læner dig mest op ad? Jeg kan simpelthen ikke nå at høre det eller læse det på bogen.
  Med venlig hilsen,
  Signe

  1. Post
   Author

   Hej Signe, tak for spørgsmål.

   Forfatteren hedder Godfrey Devereux og er min tidligere lærer igennem 15 år. Hans lille bog “Yoga Unveiled” er en udlægning af Yoga Sutras hvor han læser Patanjali med nogle lidt andre briller end man typisk vil gøre i yogaverden. Devereux er først og fremmest yogalærer og ikke på nogen måde ekspert i sanskrit, så hans læsning kan ikke betragtes som en oversættelse men en genfortolkning ud fra hvor han selv var henne i sin egen praksis da han skrev bogen.

   Det synes jeg der er kommet noget spændende og brugbart ud af, også selv om jeg har ladet mig fortælle at man reelt ikke kan oversætte sanskrit-strofen “Ata yoga anushassanam” direkte til “yoga sker nu” uden at bryde nogle basale grammatiske regler i sanskrit. Den oprindelige mening har formentlig været ret ligetil: “nu kommer der en belæring om yoga”.

   Men det skal ikke afholde Devereux og os andre fra at gendigte eller genfortolke gamle tekster på nye måder der har relevans for vores moderne praksis og livsførelse. Godfrey Devereux kommer fra et ikke-dualistisk perspektiv som han i høj grad har hentet fra Zen og Advaita, traditioner der først opstår mange århundreder efter Patanjali og den klassiske yoga. Det giver Devereux-udlægning en helt anden vinkel eftersom Patanjali (hvem de end var) efter alt at dømme var en dualistisk tænker som nok har tænkt yoga som forening snarere end som enhed.

   Jeg kan godt lide bogen og dens implikationer for det moderne menneske. Jeg ved ikke om man stadig kan købe bogen via forlaget Sat Cit books, det håber jeg. Den er stadig værd at læse synes jeg, Hvis man vil læse en oversættelse der går tættere på teksten og ikke giver sig i kast med for megen udlægning/fortolkning, kan man kigge i Singleton og Mallinsons “Roots of Yoga” som oversætter snarere end at udlægge flere udpluk af yogaens klassiske tekster.

   Jeg håber det var svar, ellers skriv endelig igen 🙂
   KH Birgitte

 2. Hej Birgitte. Hvad er navnet på ham forfatteren du læner dig mest op ad? Jeg kan simpelthen ikke nå at høre det eller læse det på bogen.
  Med venlig hilsen,
  Signe

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Hej Helle og tak fordi du skriver tilbage, det er godt at høre der er interesse for emnet. Vi er gået videre med emnet og jeg har p.t. filmet en del klasser om yogafilosofi som udkommer i små portioner hen over de næste tre måneder. Stay tuned!

  1. Post
   Author

HERUNDER KAN DU SE FLERE VIDEOER MED Birgitte Gorm Hansen