Et åndehul – en opløftende restorativ yogapraksis

Intro-video

Du kan se videoen, når du er medlem.

Få en gratis 30 dages prøveperiode. Ingen binding.

Pris kr. 119,-/md efter prøveperioden. Opsiger du inden 30 dage betaler du ingenting.

Hvis du vil vide mere om Yogavivo, så klik her.

Er du allerede medlem, så klik her for at logge ind

 • Tid : 42 min
 • Underviser : Birgitte Gorm Hansen
 • Tema : Åndedræt & Pranayama / Bagoverbøjninger
 • Niveau : Uden niveau
 • Yogastil : Restorativ yoga / Vejrtrækning / Yoga Lab
Markér som favoritFavorit Tilføj til din kalenderKalender
Tid: :

Dette er en blid, hvilende yogapraksis, der løfter humøret, genoplader batterierne og åbner hele brystkassen. Birgitte kombinerer klassiske restorative stillinger med blide bevægelser, der aflaster, blødgør og revitaliserer muskler og væv omkring dine lunger og åndedrætsmuskulatur. Klassen er velegnet til dig, der trænger til at komme “op efter luft” ovenpå forkølelse, influenza, hoste, høfeber eller astma. Den er også fin til dig, der trænger til et åndehul i en travl hverdag eller gennemgår en periode med nedtykthed eller træthed. Vi anbefaler, at du kombinerer denne klasse med en af Birgittes guidede afspændinger, f.eks. ”Savasana mod søvnløshed”. Restorativ yoga kræver traditionelt en del udstyr. Husk at flere af de ting, du skal bruge kan erstattes med ting, du finder i dit hjem, hvis du ikke lige har alt det udstyr, der anbefales. Birgitte demonstrerer stillingerne uden tæppe over sig, men vi anbefaler, at du dækker dig med et tæppe og klæder dig i varmt og behageligt tøj, så du holder temperaturen.
* 4-5 faste, store tæpper – et eller to af tæpperne kan eventuelt erstattes med et vattæppe, eller stort frottehåndklæde
* En yogapølle – kan erstattes af en (tæt) sammenrullet yogamåtte og viklet i et blødt tæppe, sa den har cirka samme tykkelse og fasthed som en yogapølle
* To sofapuder eller hovedpuder
* En øjenpude eller et lille tørklæde til over øjnene
* 1-2 klodser eller noget der minder om – du kan også droppe klodserne under pøllepuden i de afsluttende stilling og bare lægge pøllen direkte på gulvet

4 KOMMENTARER

KOMMENTARER 4

 1. Tusind tak for en super dejlig yogapraksis – er helt vild med den sidste stilling og kan godt forstå det er din yngling 😉
  I den øvelse hvor vi ligger på siden og henholdvis skubber albuen væk fra hoften og trækker sammen igen oplevede jeg, at jeg fik små kramper ved ribbene når jeg træk sammen – jeg kunne godt tænke mig at høre om det er noget du er stødt på før og evt har nogle erfaringer omkring ?

  På forhånd mange tak
  Heidi

 2. Kære Birgitte
  Tak for dejlig yoga. Men denne her med bagoverbøjninger etc gjorde at jeg fik en utrolig kvalme så jeg måtte stoppe og kvalmen holder længe efter. Jeg kan også få kvalme i forbindelse med at lave en bro. Skal jeg bare holde mig for bagoverbøjninger eller kan jeg træne det op?
  Namaste Towe

  1. Post
   Author

   Hej Towe. Tak fordi du skriver.
   Du er ikke ikke den første der har fåte kvalme af at lave bagoverbøjninger, nogle blive også svimle oven i hatten. Der kan være flere årsager til dette som jeg af gode grunde kun kan gætte mig til da jeg ikke har set din praksis. Under normale omstændigheder hvis der ikke er sygdom eller skade på kroppen, er kvalme ikke tegn på noget farligt. Men derfor er det jo stadig ubehageligt.

   Jeg er selv af den mening, at hvis kroppen reagerer med kraftig og vedholdende kvalme ovenpå en yogapraksis – det være sig yopgastillinger, åndedrætsøvelser eller meditation, så er det sandsynligvis et forsøg på at fortælle os at systemet endnu ikke er helt klar til at praktisere den pågædende teknik/stilling med den nærværende intensitet eller dybde. Med andre ord, kvalme er for mig et tydeligt signal om at bakke lidt ud og lade kroppen vænne sig gradvist til praksisen.

   Mit råd til dig ville være at skrue ned for intensiteten i stillingen (hvor langt du går ind i en bagoverbøjning) og også skrue ned for den tid du opholder dig i stilhed stillingen. Kommer der symptomer på kvalme, selv hvis de er helt fine og subtile, så bak ud eller stop helt og find en hvilestilling hvor du kan mærke de fysiske fornemmelser der nu engang er kroppen lige nu, give dem tid og plads til at “skylle igennem dig” indtil der er ro på igen. Og så prøve igen et par dage senere efter at have praktiseret nogle andre typer af stillinger. Restorativ yoga går ret dybt, netop fordi det er så blidt og vi opholder og længere i yogastillingerne. Det kan faktisk være lidt af en mundfuld for nervesystemet, især hvis det ikke er vant til denne type praksis. Så jeg tænker det er fint at vente med fuld bro men måske lave lille bro uden at løfte ret højt op, ller eksperimentere med små aktive bagoverbøjninger som foregår liggende på maven og opbygger mere styrke end smidighed. på den måde opbygger du langsomt din kapacitet for bagoverbøjninger men sikrer at der opbygges muskelstøtte og kropsfornemmelse til lige såstille at udvide repertoiret.

   I denne praksis kunne du f.eks tage højden af de props der støtter kropppen i bagoverbøjningerne. Du kunne f.eks erstatte pøllepuden med et sammenfoldet tæppe i starten af klassen hvor puden liger under siden af brystet (ret heftig yogastilling at lægge ud med faktisk, så fint at tage toppen af ved at ligge på noget knap så højt.). I de rygliggende stilllinger hvor du har et tæppe foldet sammen under brystet kan du erstatte tæppet under brystkassen med et lille, sammenrullet håndklæde så bagoverbøjningen nærmest bare er en antydning og din krop kan slappe af ned i den kontakt den har med gulvet. Du kan pgså undersøge i hver stilling om åndedrættet kan flyde frit og om ansigt og hals kan være afspændt, det er er fint parameter for om alt er som det skal være at dit åndedræt føles blødt og rart iuden at du skal tvinge det til at blive roligt og a din lænd og nakke føles bløde og støttede når du bevæger dig på yopgamåtten. .
   jeg håber du vil eksperietere lidt og så meget gerne vende tilbage.
   en sidste mulighed er at tale med en kranio sakralterapeut, en dygtig osteopat, eller en rolfer om denne problemstilling ,og høre om der måske er brug for et par behandlinger. En dygtiog fysioterapeut der ikke er for hårdhændet kunne også være en ide, bare for lige at få tjekker om alt er som det skal være så du ikke skal være nervøs over årsagen til kvalmen npr du eksperimenterer med at praktisere videre med nindre intensitet.
   Jeg h¨ber dette var en smule hjælpsomt, ellers må du meget gerne skrive igen.
   KH B
   KH B

   1. Kære Birgitte
    Tusind tak for tilbagemeldingen. Jeg vil arbejde mig stille og roligt frem og se frem til en bedre smidighed
    Kh Towe

HERUNDER KAN DU SE FLERE VIDEOER MED Birgitte Gorm Hansen