Ilse Gaardahl: En hverdag med yoga, skoliose og masser af livsglæde
Ilse deler sine erfaringer med at bruge yoga til at arbejde med symptomerne fra sygdommen skoliose.

Det er torsdag og jeg fanger Ilse på telefonen, da hun er på vej ud for at lufte hunden. Dagens emne er skoliose – en tilstand Ilse beskriver som “en s-formet rygsøjle”. I mange tilfælde er denne tilstand medfødt, men den kan faktisk også opstå senere i livet i forbindelse med længere tids uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Ilses skoliose er medfødt, men blev først opdaget, da hun var 13 år.
Hvad betyder det for din hverdag at du lever med en skoliose?
Eftersom min skoliose er ret voldsom, betyder det, at jeg får ondt i ryggen, hvis jeg ikke træner. Jeg bliver også hurtigere træt, og derfor er det vigtigt, at jeg er opmærksom på min krops signaler, og at jeg får prioriteret en praksis, hvor jeg styrker min core.
Hvilken forskel gør yoga for dig?
Først og fremmest kan jeg takke yogaen for, at jeg ikke sidder i en rullestol! Og så gør min praksis, at jeg er forholdsvis smertefri. Derfor kan jeg også leve et forholdsvist normalt liv på trods af min sygdom. Hvis jeg ikke laver min praksis, falder jeg sammen og får smerter i både hofter og ryg, fordi jeg kompenserer for skævheden.
Hvilken type yoga hjælper dig?
Det er en kombination af pranayama (åndedrætsøvelser) og fysiske stillinger. På grund af skoliosen presser mine ribben ind i lungerne, så derfor er det ikke nok at lave fysiske stillinger. Pranayama giver plads til organerne og gør mine ribben mere fleksible, fordi jeg arbejder med mit diafragma (den store åndedrætsmuskel i brystkassen) og mine lunger. De fysiske stillinger i min praksis er tilrettet, så jeg har opmærksomhed på at beskytte den “tynde” side af rygsøjlen. Og det er der hvor Iyengar yoga er så god, fordi der er mulighed for mange tilretninger og brug af redskaber.
Hvilke af dine klasser på Yogavivo vil du anbefale til andre med skoliose?
Det kræver kontinuitet at holde sig helt eller delvist smertefri. Og derfor vil jeg anbefale at man hver dag (!) laver rygprogrammet “Ondt i ryggen – forebyggelse og lindring af smerter i ryggen”
Har du et sidste råd til andre med skoliose?
Lev livet! Dans, syng og fyld din hverdag med det der gør dig glad. Det har jeg altid gjort. Livet med skoliose betyder, at man i forvejen bliver mere sensitiv og introvert. Hvis man så ovenikøbet ingenting må, så risikerer man at blive depressiv. Det er vigtigt at holde sig i gang. Jeg har fået to skønne børn og har et fantastisk arbejdsliv, selvom jeg fik at vide, at det kunne jeg ikke. I dag er både læger og fysioterapeuter overraskede over, hvor godt jeg har det, når de ser mine røntgenbilleder. Jeg har undgået både rullestolen og operationerne. Så lad være med at lade dig begrænse og
HUSK DIN YOGA!
Du kan læse mere om Ilses personlige erfaringer med skoliose på hendes blog.