• Yoga for det udfordrede nervesystem

    Styrk din mentale robusthed gennem regulering af nervesystemet sammen med psykolog og yogalærer Birgitte Gorm Hansen.

    Dette forløb giver dig viden om psykologi og nervesystemet samt praktiske redskaber, der styrker dine ressourcer, så du lettere kan bevæge dig igennem svære tider eller forebygge f.eks. stress, angst eller depression.

    Du får i forløbet en række enkle teknikker og yogaklasser, som retter sig til forskellige typer af ubalancer i nervesystemet, samt en række talks, der giver dig en bedre forståelse af dig selv, din hjerne og din omverden, når bølgerne går højt.

    Mental robusthed handler ikke om at have det godt hele tiden, men om at vide, i hvilken tilstand du befinder dig i, og hvad du har brug for. Når du møder dit nervesystem der, hvor det er, bliver det lettere at finde tilbage i balance.

    Forløbet henvender sig til:

    • Dig der dyrker online yoga eller meditation og vil styrke din mentale robusthed og forebygge ubalancer i nervesystemet.
    • Dig der efter krise eller sygemelding har brug for ekstra ressourcer, både i hverdagen og i din yogapraksis.
    • Dig der er ramt af stress, angst eller let til moderat depression og bruger online yoga som supplement til igangværende behandling.
    • Dig der vil arbejde mere bevidst med relationen mellem krop og psyke gennem regulering af nervesystemet.

    Bemærk at yoga og meditation kan være et fint supplement til den etablerede behandling af stress, angst, depression og andre tilstande, der kan involvere ubalancer i nervesystemet. Yoga og meditation kan imidlertid ikke erstatte den støtte og viden, som relevante fagpersoner kan give dig, når dit nervesystem er ramt. Har du i mere end en måned oplevet symptomer på stress, angst eller depression, er det en god ide at tage en snak med en læge eller en psykolog, så I sammen kan vurdere dine behov og evt. tilføre nødvendige ressourcer.

    Sådan bruger og tilpasser du forløbet til dine behov

    Når du har set alle talks i den rækkefølge, de er angivet, vil du have værktøjer til at vurdere hvilket “ gear” dit autonome nervesystem er i og derfor også hvilken sekvens, der bedst støtter dig der, hvor du er lige nu.

    Sekvenserne kan mixes på flere måder, alt efter din tilstand, behov og tidshorisont. Hvis du skal være aktiv eller “på” lige efter at en af de længere yogasekvenser, kan du med fordel afslutte din praksis ved at lave sekvensen ‘Når du er væk’, eller sekvensen ‘Nulstil dit nervesystem’.
    Hvis du sidder på arbejdet eller ikke har tid til at komme ned på gulvet kan kortere videoer som ‘Hjerteåndedrættet’, ‘Nulstil dit nervesystem’, ‘Når du er væk’ eller ‘Et kram til din alarmhjerne’ være en genvej til selvregulering i løbet af dagen.

    Tolerancevinduet

    I de perioder hvor vores nervesystem er ude af balance, kan det føles rigtig svært at komme i gang med at meditere eller dyrke yoga. Det kan være udfordrende at vende blikket indad og mærke kroppen, og det er heller ikke alle yoga- eller meditationsformer, der er hensigtsmæssige for os, når nervesystemet er ude af balance. Denne video introducerer forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem' og giver dig et simpelt navigationsværktøj, du kan bruge, når du skal meditere eller dyrke yoga i perioder, hvor du har mindre overskud. Du får også nogle enkle tips til at modificere din praksis, når du føler dig udfordret eller overvældet mens, du dyrker yoga eller meditation. Når du har et kompas til at navigere i nervesystemets signaler, bliver det lettere vælge hvilken type praksis, der er den bedste for dig her og nu. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse inden, du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Birgitte trækker i denne talk på forfattere som Dan Siegel, Babette Rothchild, David Treleaven og Peter Levine.

    Yogastil: Yogavivo Talks
    Niveau: Alle niveauer
    Derfor kan du ikke tænke dig ud af stress

    Når vi er stressede, får vi ofte at vide, at vi skal lære at sige nej, give slip på vores negative tankegang og prioritere selvomsorg. Men det er faktisk ikke så let at ændre tankegang, når kroppen ringer med alarmklokken og hjernen piller ved vores tanker, fokus og handleevne. I denne talk, som hører til forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem', får du den korte historie om hjernen, og hvordan den fungerer under pres. Du får også en introduktion til de to hovedveje, vi benytter, når vi arbejder med nervesystemet; henholdsvis ”top-down” og ”bottom-up” regulering. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Birgitte trækker i denne video på begreber og modeller hentet hos forfattere som Paul D. MacLean, Bessel van der Kolk, Peter Levine, Susan Hart og Marianne Bentzen.

    Yogastil: Yogavivo Talks
    Niveau: Alle niveauer
    En begynderguide til det autonome nervesystem

    Stress får ofte rollen som skurk, når vi snakker om nervesystemet. Men egentlig er stress bare din krops evne til at skrue op for energien og præstationsevnen, når du møder udfordringer, der overskrider din kapacitet. I denne talk får du en introduktion til det autonome nervesystems ”speeder” og ”bremse”. Du lærer at skelne sunde stresstilstande fra dem, der skaber problemer, og du får indsigt i anatomien bag de teknikker, du lærer i forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem'. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Birgitte trækker i denne talk på forfattere som Bessel van der Kolk, Peter Levine, Deborah Dana, og Babette Rothchild.

    Yogastil: Yogavivo Talks
    Niveau: Alle niveauer
    Hvad er vagusnerven?

    Vagusnerven er en vigtig medspiller, når kroppen skal tilbage i ro og restitution. Birgitte giver dig en kort tour langs kroppens længste nerve og nogle af de funktioner, den varetager. Du får også et par tips til, hvordan du kan stimulere vagusnerven for at nedregulere nervesystemets stressrespons både i hverdagen, og når du dyrker yoga. Denne talk er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem' og trækker inspiration fra forfattere som Steven Porges, Deborah Dana og Gabriel Kram. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet.

    Yogastil: Yogavivo Talks
    Niveau: Alle niveauer
    Robusthed

    Mental robusthed handler ikke om at være lavet af stål. Det handler at kunne bevæge sig gennem livets op og nedture uden at køre fast i et kronisk alarmbedredskab. Her hjælper det at vide, hvor du selv befinder dig, før du begynder at handle på din tilstand. I denne talk, som er den del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem', gennemgår Birgitte en model, som lærer dig at genkende og arbejde med forskellige tilstande i det autonome nervesystem, som alle kommer igennem i løbet af livet - eller nogle gange på en enkelt dag. Når du har hørt denne talk, vil du bedre kunne navigere i mellem forskellige typer af stress eller ubalancer inden, du går i gang med din yogapraksis. Du vil også blive lidt mere klar på, hvilken type af regulerende praksis, der bedst kan hjælpe dig med at møde dit nervesystem der, hvor det er. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse inden, du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. I denne talk trækker Birgitte på Steven Porges "polyvagal theory" og dens formidling gennem forfattere som Deb Dana, Babette Rothschild og Gabriel Kram.

    Yogastil: Yogavivo Talks
    Niveau: Alle niveauer
    Nulstil dit nervesystem

    Dette er en mini-praksis, du kan bruge i løbet af dagen, når du har brug for at komme til stede og genfinde orienteringen. Vi bruger sanserne og bevæger små muskler i nakken og øjnene for at invitere nervesystemet til at nedregulere unødvendig stressaktivering. Denne praksis er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem', og du kan bruge den før eller efter yoga, når du skifter mellem to aktiviteter, eller når du i øvrigt har brug for at ”nulstille” og vende tilbage til øjeblikket her og nu. Du kan lave denne praksis overalt, stående eller siddende, på en stol, på gulvet eller på en pude. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. I videoen henter Birgitte inspiration fra Somatic Experiencing ® (Peter Levine).

    Yogastil: Yoga Lab
    Niveau: Alle niveauer
    Et kram til din alarmhjerne

    Meditation er et effektivt værktøj til stresshåndtering, men når nervesystemet virkelig er i alarm, kan det føles meget udfordrende eller måske helt umuligt at sidde stille og være med det, der er. Denne beroligende sansemeditation hjælper dig med at tage hånd om unødvendige alarmsignaler i kroppen, så din hjerne kan slippe speederen lidt, og du kan finde ro der, hvor du er. Du kan bruge videoen før, du skal meditere eller dyrke yoga, som en beroligende sanse-pause i løbet af din dag eller som ressource, hvis du noget har tændt din ”alarmhjerne”, og du har brug for at skabe et trygt rum for dig selv. Sekvensen er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem' og trækker på teknikker og viden fra SOMA Embodiment (udviklet af Sonia Gomez). Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet.

    Yogastil: Meditation
    Niveau: Begynder, Let øvet, Øvet, Øvet+
    Hjerteåndedrættet

    Åndedrættet er en af de mest direkte veje til at regulere nervesystemet efter stresspåvirkning. I denne video, som er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem', bruger vi forholdet mellem åndedrættets og hjertets rytmer til at invitere dit system tilbage i balance. Hvis åndedrættet er et trygt sted for dig, kan du bruge øvelsen til at “nulstille” dit system i løbet af dagen, når du føler dig aktiveret og gerne vil genfinde roen. Hvis du har en dag hvor vejrtrækningen eller hjerterytmen føles aktiverende snarere end beroligende for dig, så prøv en af de mange alternativer i forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem'. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Hjerteåndedrættet trækker på viden og teknikker fra HeartMath Institute i USA.

    Yogastil: Yoga Lab
    Niveau: Alle niveauer
    Når du er oppe at køre

    Dette er en praksis med fokus på at regulere nervesystemet, når du er opkørt, irritabel, angst, urolig eller generet af tankemylder. Når kroppens stressrespons er aktiveret, scanner vores nervesystem konstant omverden for trusler, og det kan give problemer med at koble hovedet fra, blive nærværende eller finde ro. Sekvensen, der er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem', hjælper dig med at rumme et aktiveret nervesystem ved at give lidt afløb for den ekstra energi, du har i systemet for så efterfølgende at invitere dig tilbage til ro og restitution. Vi starter med et blødt og sanseligt flow, der bruger musklerne i fødder og ben til at grounde dig. Derefter inviterer vi kroppen tilbage i hvilepuls gennem blidt bølgende bevægelser, der foregår tæt på gulvet, og vi bruger åndedræt, rytme og berøring som regulerende ressourcer. Du skal bruge et tæppe foldet til en aflang, smal rektangel. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Klassen trækker inspiration fra Yoga somatics (Ateeka) Soma Embodient (Sonia Gomez) yogaterapi (Beth Spindler) og polyvagal theory (Steven Porges). Bemærk at yoga og meditation kan være et fint supplement til den etablerede behandling af stress, angst, depression eller andre tilstande, hvor fysiske stresssymptomer eller uro kan påvirke vores livskvalitet. De kan imidlertid ikke erstatte den støtte og viden som relevante fagpersoner kan give dig, hvis du i en periode er f.eks. stressramt eller kæmper med angstsymptomer. Har du oplevet tilbagevendende fysiske stresssymptomer over en periode på mere end 4 uger, er det en god idé at tage en snak med en læge eller psykolog, så I sammen kan vurdere dine behov og tilføre de nødvendige ressourcer.

    Yogastil: Yoga Lab
    Niveau: Alle niveauer
    Når du er helt flad

    Denne klasse har fokus på at regulere nervesystemet, når du føler dig træt, nedtrykt, eller udmattet selv efter, du har hvilet. På denne klasse guider Birgitte dig til at få energi og nysgerrighed ind i dit system uden at presse det op i gear, men ved at gå meget nænsomt til værks. Vi bruger blide bølgebevægelser, støttede hvilestillinger, og arbejder med åndedrætettet for at genoplive det sansende nærvær, der ofte går tabt, når vores nervesystem har trukket stikket og efterladt os helt flade på energi. Det hele bliver guidet nænsomt i en rytme, der vugger dig mellem aktivitet og hvile. Du kan bruge denne praksis, når du skal finde ro og restitution uden at kollapse, eller hvis du føler dig træt og anspændt og vil finde mere bevægelse i kroppen uden at "køre op". Du skal bruge en yogapølle eller en yogamåtte med et tæppe rullet omkring og 1-2 ekstra tæpper. Sekvensen er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem' og trækker på teknikker fra SOMA embodiment (Sonia Gomez), Somatic experiencing ®(Peter Levine) og YogaSomatics (Ateeka). Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Bemærk at yoga og meditation kan være et fint supplement til den etablerede behandling, hvis du lider af kronisk træthed, depression eller tilstande, hvor et overbelatet nervesystem nedsætter din livskvalitet. Disse praksisser kan imidlertid ikke erstatte den viden, støtte og hjælp som relevante fagpersoner kan give dig, hvis du er gået ned med stress eller har en depression. Hvis du er ramt af gennemgående træthed, som ikke forsvinder ved hvile, eller har følt dig modløs, angst eller nedtrykt i en periode på mere end 4 uger, vil det være en god idé at tage en snak med en læge eller psykolog, så I sammen kan vurdere dine behov og tilføre evt. nødvendige ressourcer.

    Yogastil: Yoga Lab
    Niveau: Alle niveauer
    Når du ikke kan sove

    Dette er en praksis, der regulerer nervesystemet, når du har problemer med at falde i søvn, eller hvis du har tendens til at vågne om natten med uro, tankemylder eller bekymringer. Sekvensen, som også er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem' er hentet fra Yoga somatics og arbejder med huden, stemmen, nakken, maven og åndedrættet, så du blidt og stille kan invitere kroppen tilbage i ro og restitution. Den er tænkt som en praksis, du kan lave i din seng lige før, du skal sove, men kan også fint laves i løbet af dagen, hvis du har brug for at hvile eller sove til middag. Du kan lave den i sengen eller på sofaen eller gulvet, hvis du foretrækker det. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Bemærk at yoga og meditation kan være et fint supplement til den etablerede behandling, når et stresset nervesystem påvirker vores søvnrytme. De kan imidlertid ikke erstatte den støtte, hjælp viden som relevante fagpersoner kan give dig, når du i en længere periode ikke kan sove. Har du oplevet gennemgående søvnproblemer i en periode på mere end 4 uger, er det en god i de at tage en snak med din læge eller en psykolog, så I sammen kan vurdere dine behov og tilføre de nødvendige ressourcer.

    Yogastil: Yoga Lab
    Niveau: Alle niveauer
    Når du er "væk"

    Dette er en kort, sanselig praksis med fokus på at regulere nervesystemet, når du bliver fraværende, opgivende, ”spacer ud” eller oplever at ”klappen går ned”. Vi bruger berøring og blid muskulær aktivering til nænsomt at afbryde unødvendige alarmsignaler i systemet, genfinde et groundet nærvær og invitere et lille løft i energien. Dette er en fin praksis, hvis din arbejdsdag er gået i sump, hvis du føler dig overvældet eller følelsesløs eller på anden måde oplever, at dit system lukker ned. Du kan også bruge denne praksis før en jobsamtale eller en eksamen. Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Sekvensen er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem' og trækker inspiration fra SOMA embodiment (Sonia Gomez). Du kan bruge denne praksis efter de andre yogaklasser i serien, hvis du oplever en tendens til at blive sløv, fraværende eller træt efter yoga eller meditation. Undervejs skal du bruge en stol. Bemærk at yoga og meditation kan være en god hjælp til dig, der kæmper med at finde nærværet og den mentale klarhed. Yoga kan imidlertid ikke erstatte den viden og støtte, som relevante fagpersoner kan give dig, når vedvarende koncentrationsproblemer eller dissociation påvirker din livskvalitet. Hvis du igennem en periode på mere end 4 uger jævnligt oplever, at du bliver fraværende, glemmer ting du normalt kan huske, føler du ”spacer ud” eller har gennemgående problemer med at hole fokus, vil det være en god ide at tage en snak med en læge eller psykolog, så I sammen kan vurdere dine behov og evt. tilføre nødvendige ressourcer.

    Yogastil: Yoga Lab
    Niveau: Alle niveauer

    YOGAVIVO STÅR FOR HØJ KVALITET AF YOGAUNDERVISNING MED DANMARKS DYGTIGSTE OG MEST ERFARNE UNDERVISERE