Trækker du vejret frit?

af Yogavivo den 21. august 2021

Åndedrættet er en vigtig del af yoga. Det er noget, du sikkert allerede ved eller har en fornemmelse af – i hvert fald hvis du selv dyrker yoga. Men hvad er det egentlig, åndedrættet kan, og hvorfor er det vigtigt at have fokus på?

Yogavivos populære underviser, Simon Krohn, er netop udkommet med sin nye bog “Liv og luft” om åndedrættet. Her sætter han blandt andet fokus på “den frie vejrtrækning”, hvilken betydning åndedrættet har for os, og hvordan vejrtrækningen og sindet hænger uløseligt sammen – også når vi dyrker yoga.

Hvorfor er vejrtrækningen interessant?
“Indenfor yoga er der bred enighed om, at vejrtrækningen er essentiel. At det på en måde er omdrejningspunktet indenfor yoga, og at yoga uden vejrtrækningen nærmest ville være ligegyldig. Når man siger sådan til en yogaklasse, bliver der ofte nikket indforstået, men når jeg underviser i vejrtrækningen, er det tydeligt, at de fleste alligevel ved meget lidt om deres vejrtrækning. Jeg oplever altså, at det ikke helt hænger sammen. At vi er enige om, at det er vigtigt, men at vi ikke har styr på, hvorfor det er vigtigt, eller hvad vi egentlig skulle bruge vejrtrækningen til. Dengang jeg opdagede dette besynderlige mønster, besluttede jeg mig for at dykke endnu mere ned i emnet og dele min viden,” fortæller Simon.

Han fortsætter: “Da jeg gjorde det, blev jeg mere og mere fascineret af – og nærmest forelsket i – vejrtrækningen. Det var især den almindelige vejrtrækning, der fascinerede mig. Dét, at trække vejret frit. Og det gik op for mig, at det er dét, de fleste af os har mest brug for. De fleste har ikke brug for at kunne holde vejret enormt længe eller at hyperventilere til de bliver bimlende svimle. De fleste mennesker har simpelthen brug for at trække vejret mere frit og få mere harmoni og ro i hverdagen.”

I takt med, at Simons fascination af åndedrættet voksede, oplevede han, at der manglede en bog, der forklarede den vigtigste og mest grundlæggende viden om åndedrættet til helt almindelige mennesker og i et sprog, som alle kunne forstå. Meget af det eksisterende materiale blev hurtigt ret teknisk og avanceret, og Simon mener, at den grundlæggende forståelse af vejrtrækningen ofte blev sprunget over, selvom det sædvanligvis er den, der kan skabe mest værdi i hverdagen for de fleste mennesker.

Åndedrættet og sindet påvirker hinanden
For at forstå hvorfor vejrtrækningen er så vigtig i yoga, er det nødvendigt at forstå, at vejrtrækningen hænger uløseligt sammen med, hvordan du har det. Lige fra begyndelsen af yogatraditionen fandt yogierne ud af, at man ligeså godt kan glemme at komme dybt i sin meditation, hvis vejrtrækningen er anspændt. Når din vejrtrækning er anspændt, vil dit sind nemlig også blive anspændt eller uroligt, og så er det umuligt at finde ro og harmoni indeni. Man kan sige, at vejrtrækningen simpelthen står i vejen. Simon forklarer, at vi let kan blive fanget i en ond cirkel, hvor den anspændte vejrtrækning stresser kroppen og sindet, hvilket igen gør vejrtrækningen endnu mere anspændt.

Heldigvis er vejrtrækningen også en effektiv vej til at skabe fred og harmoni indeni, og derfor er åndedrættet også et oplagt sted at gribe ind, når vi fanget i en urolig tilstand. Det er nemlig svært at overbevise sit stressede sind om, at det skal slappe af. Det er noget nemmere, og meget mere håndgribeligt, at bruge en simpel vejrtrækningsteknik til at skrue ned for uroen.

Vejrtrækningen giver altså en fantastisk mulighed for at komme ud af den fastlåste følelse af at være presset – det kræver bare, at du ved, hvad du skal gøre. Det drejer sig selvsagt om at kende nogle beroligende vejrtrækningsteknikker, men det handler i endnu højere grad om at kultivere nogle gode vejrtrækningsvaner og give kroppen lov til at “trække vejret frit”.

Hvad vil det sige at “trække vejret frit?”
“At trække vejret frit er ikke en teknik. Det er den måde, kroppen trækker vejret på, når vi ikke står i vejen for den med anspændelse, kontrol eller uheldige vaner. Den frie vejrtrækning kan endda være ret forskellig i forskellige situationer. Det er altså ikke én ting. Hvis du ligger i en hængekøje med en svensk krimi, kan den bevæge sig frit på én måde, og når du går en tur, bevæger den sig væsentligt anderledes. Ligemeget hvordan den frie vejrtrækning ser ud, vil den dog altid føles ubesværet og fri, og den er kendetegnet ved, at det er mellemgulvet (diafragma), der laver størstedelen af arbejdet med at trække vejret. Når vi ikke trækker vejret frit, er det næsten altid fordi, vi gør det svært for mellemgulvet at udføre sit arbejde. Når det sker, må nogle af de mindre muskler lave mere, end de er lavet til, og det føles anspændt,” beskriver Simon.

Han fortæller, at kroppen rigtig gerne vil trække vejret frit. Derfor kræver det ofte ikke særlig meget, for at få det til at ske. ”Nogle gange skal man bare holde op med at suge maven ind, eller man skal måske tage mindre stramme bukser på. Det kan være nok til, at mellemgulvet kommer ordenligt på banen igen. Andre gange skal man lige bruge nogle vejrtrækningsteknikker til at minde kroppen om, hvordan den trækker vejret frit og harmonisk. Ofte vil det være nok til, at kroppen siger: Nåh ja, det er sådan, man gør! og så er den tilbage på sporet. Og hvis du laver teknikkerne regelmæssigt, hjælper det med at skabe nogle gode vaner, så kroppen i højere og højere grad vil trække vejret frit på egen hånd.”

Den grundlæggende forståelse er vigtig
Ifølge Simon er det meget værdifuldt at have gode vejrtrækningsvaner: ”Du trækker vejret mindst 17.000 gange om dagen, og hver eneste vejrtrækning påvirker din tilstand. Derfor kan selv en mindre anspændelse eller små dårlige vaner få en uheldig betydning for, hvordan du går rundt og har det.”

Desværre er der ikke bare én teknik, der er “den bedste” for alle og i alle situationer. Vi er nemlig alle forskellige, og åndedrættet er en kompliceret størrelse. “Folk spørger ofte, om jeg ikke bare kan fortælle dem, hvad de skal gøre,” siger Simon, “og der må jeg bare sige nej, det kan jeg desværre ikke. Jeg kan give dig nogle teknikker, der ofte virker – men en del af det arbejde, der skal gøres, er at opbygge en basal forståelse for åndedrættet. Med en basal viden om vejrtrækningen, vil du nemlig kunne opdage, når du står i vejen for den, og så er det ofte ligetil at ændre på. Men så længe du ikke forstår mekanikken i åndedrættet, vil du være stort set blind, og så vil du blot kunne mærke, om det føles anspændt eller ej. I så fald er det endda tvivlsomt, om teknikkerne vil hjælpe dig, for mange af vores dårlige vaner kan vi sagtens tage med ind i vejrtrækningsteknikkerne.”

”Det er også meget individuelt hvilke teknikker, der virker bedst. Vejrtrækningen er nemlig hyperkompleks, og der er som regel flere reguleringsmekanismer i spil samtidig. Nogle reguleringsmekanismer er universelle for alle, mens andre er individuelle og erfarings- og associationsbestemte. Når jeg for eksempel underviser en teknik, hvor man sætter en lille anspændelse på vejrtrækningen for at ”vække” mellemgulvet, så virker den beroligende for de fleste, men den kan sagtens have den modsatte virkning for en astmatiker, fordi teknikken bliver associeret med et astmaanfald.”

Selvom der altså ikke er én teknik, der virker ens for alle mennesker, eller altid vil være optimal i en given situation, forklarer Simon, at der dog er nogle virkemidler, som generelt virker beroligende. At trække vejret gennem næsen virker eksempelvis beroligende, hvorimod vejrtrækning gennem munden virker stimulerende. På samme måde virker udåndinger beroligende, hvorimod indåndinger virker stimulerende.

Sådanne virkemidler kan være med til at give os en dybere forståelse af, hvordan åndedrættet rent faktisk fungerer, og hvordan vi kan bruge det aktivt til at skabe en positiv effekt i vores hverdag. Og det er lige netop det, Simon ønsker at sætte skub i med sin nye bog.

Hvordan hænger åndedrættet sammen med yoga?
“Yoga øger kroppens bevægelighed, og åndedrættet kræver, at noget skal bevæge sig,” beskriver Simon. “Det drejer sig om rygsøjlen, ribbenene, området omkring bughulen og bækkenet, som alle er involveret, når vi trækker vejret. Faktisk kan anspændelse omkring hofterne eller bækkenbunden også begrænse vejrtrækningens frihed. Yoga er fantastisk til at bevæge, mobilisere, afspænde og aktivere disse kropsdele, og den øgede bevægefrihed giver åndedrættet mulighed for at flyde endnu mere frit. Når yoga samtidig virker beroligende, vil dette også forplante sig i vejrtrækningen, og efter en yogaklasse vil mange opleve, at det er decideret lækkert at trække vejret,” siger han med et smil.

Simon forklarer videre, at åndedrættet omvendt også bliver brugt som et anker i yogaen. Ofte følger vi vejrtrækningens rytme fra stilling til stilling, og på den måde bliver vejrtrækningen til et konstant fokus gennem hele yogaprogrammet. Dermed tager man en af de mest basale meditationsstrategier med ind i yogaen, nemlig dét at have et kropsligt fokuspunkt. Hvis du for eksempel ser tv eller taler i telefon, mens du dyrker yoga, vil du kunne mærke, at der er et element af yogaen, som du ikke får med. Din yoga bliver ikke på samme måde sammenhængende og fokuseret, og du opnår ikke samme ro i sindet. Vejrtrækningen er det mest oplagte fokuspunkt at benytte, mens du dyrker yoga, og på den måde giver åndedrættet din yogapraksis et ekstra niveau.

Hvordan kommer du i gang?
Åndedrættet er et stort emne, og det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvor man skal starte, eller hvordan man kommer i gang. Der er nemlig flere forskellige skoler, retninger og systemer at vælge imellem, og det kan desværre sagtens virke uoverskueligt at begynde at arbejde med vejrtrækningen. Men her kan Simons nye bog heldigvis være en støtte: “Den her bog har til formål at få folk i gang. At give dem en base, der gør, at de kan navigere. Den base, der gør, at de forstår, hvad de forskellige systemer og skoler har på hjerte. Det er helt klart derfor, jeg har skrevet den – for at hjælpe folk i gang.”

 

Simon lever af at undervise i yoga, meditation og filosofi og er certificeret som E-RYT 500 hos Yoga Alliance. Han er cand.mag. i filosofi med speciale i indisk filosofi og har også skrevet bogen “Nærmere noget – Filosofien bag yoga”. Han har boet og studeret yoga og yogafilosofi i Indien, Australien og USA og er desuden efteruddannet i kropsterapi. Simon bor i København med sin familie og tilbyder foredrag, workshops og yogalæreruddannelser på yogastudier i Danmark og Sverige.

Se Simons nye forløb på Yogavivo med fokus på åndedrættet: ‘En nøgle til fred og livskraft’

Køb Simons nye bog “Liv og luft” om åndedrættet på Yogaudstyr.dk her – husk at du får 10% rabat som Yogavivo-medlem!

KOMMENTÉR HER