Livsglæden længe leve – en snak med stifteren af living yolates

af Yogavivo den 09. september 2020

For Mikkala Marilyn Kissi startede det hele med bongotrommer og dans. Hvad der skulle ende med at blive til living yolates stammer nemlig først og fremmest fra hendes uforlignelige glæde for udtryk, der har fodret hende med livsenergi fra før, hun kunne gå.



Først kan man kravle, så kan man danse

Mikkala omtaler selv sine forældre om ”gamle hippier”. De tog turen over broen fra Christiania til Djursland for at komme tættere både på naturen, at kunne være selvforsynende og at finde ligesindende til et community der (blandt andet) handlede om at udtrykke sig kreativt på et væld af måder. At få bevægelse ind med babymosen har i høj grad været med til at forme den Mikkala, man kan møde i dag

”Jeg har helt vildt mange minder af mig, der bare danser fuldstændig frit, vildt og ukontrolleret til musik, fordi jeg ikke kan lade være, og sådan har jeg det stadig. For mig er musik simpelthen så berigende og så fuldt af livskraft, og at udtrykke sig er ligesom bare en del af mig – noget fuldstændig indgroet og naturligt”

Mikkala boede i en lille flække på Djursland, der ikke husede ret mange andre fritidsinteresser end håndbold, men i løbet af hendes barndom fandt hendes mor et dansehold i Aarhus, og den halvanden times bustur skulle blive starten af en rejse, der X antal år efter ville tage hende til London.

Perfekt – men ikke helt perfekt for hende
Mikkala havde egentlig troet, at hun gik en fremtid i møde som musiker, men da hun først fik snørret danseskoene på i Aarhus, slog hendes hjerte i takt med fødderne på gulvet. Som 16årig tog hun på danseskole i London, hvor hun endte med at bo i 8 år og erhverve sig som danser.

”I en lang periode var dét at være i udtryk med kroppen hele mit liv. Men – på et tidspunkt begyndte jeg egentlig at føle mig lidt understimuleret fordi det virkelig handler om at se perfekt ud, følge regler og præstere, så du er den, der får jobbet. Jeg trængte til noget mere og noget andet – jeg trængte til at komme tilbage til det, der først fik mig ind i dansen – nemlig følelsen af frihed, glæde og kreativitet”

Blandede bevægelsesbolsjer
Mikkala begyndte til yoga og fandt pludselig et rum uden spejle, hvor ingen forventede, hun skulle være perfekt. Hun forklarer selv, at det var kærlighed ved første åndedrag og at kontrasten med at se kroppen fra indersiden i stedet for ydersiden holdt hende i balance.

”Jeg reflekterede en del over, hvor meget det faktisk betyder at have det godt indeni og at, det ikke bare skal se rigtigt ud, men også føles rigtigt. Yogaens grundværdier minder mig meget om de idéer, jeg selv er vokset op på. Det fik mig lidt tilbage til det, det hele startede”

Mikkala fortæller, at da hun først havde opdaget yoga, gik hun all in, men – med tiden manglede der noget. Der var for mange lige linjer, for meget seriøsitet og ligesom i det professionelle danseliv: for meget kontrol.

Mikkala løste bevægelsesligningen. For hende handlede det om at tage det sjove, levende og frie fra dansen og blande det med det spirituelle og filosofiske fra yogaen og at krydre det med styrkende elementer fra pilates.

 

Et pitstop i fitness og en ny karrierevej
Mikkala forelskede sig i en dansker og satte lidt uventet snuden hjem mod hovedstaden. Med de nye omgivelser føltes det som et naturligt sted også at lave et karriereskift. I London havde hun egentlig bare anset sin danse-pilates-yoga praksis som forkælelse for sin egen sjæl og krop, men efter at havde undervist et par veninder og set deres begejstring for stilarten fik hun en åbenbaring: måske var det her fedt, punktum. Ikke bare fedt for hende.

Mikkala blev lidt tilfældigt tilbudt et job som pilates-underviser i fitness DK, og det blev starten på et skift, hvor Mikkala indså at for hende er det at dele bevægelse med andre, hjælpe dem til at få det godt i deres kroppe, finde ind til deres essens og kultivere deres livsglæde.

Det her er 18 år siden. Mikkala indså ret hurtigt, at det egentlig ikke var noget for hende at være i et fitness-center, så hun startede sine egne hold og fandt sine elever via mund til mund metoden til det, der nu er kendt som living yolates.

Living står for livsglæden
Mikkala slutter med at fortælle, at da hun arbejdede som danser ærgrede hun sig tit over, kun at kunne give los de sidste 10 minutter af en dansetime, fordi de første par timer skulle bruges på at tælle takter og sikre, at hendes jazzhænder så helt perfekte ud. Derfor er hendes egne rutiner altid supersimple, så alle kan være med og få glæde af den spontanitet, dansen kan give i en hektisk hverdag.

”Living Yolates står for Livsenergi og en måde at leve på. Living Yolates er en filosofi og en træningsmetode. Det er ambitionen om at leve fuldt ud, dyrke sin livsglæde og komme i kontakt med sin indre visdom og sine følelser via kreativt udtryk. Det der gør Living Yolates til noget helt særligt er at du kobler de fysiske øvelser med mental arbejde, som har en meget healende og teraputisk effekt”

Mikkala har siden 2013 afholdt Living Yolates Teacher Training både i Danmark og udland og har uddannet over 200 underviser, så ringene spædes og denne livgivende træning metode kommer ud til flere og flere. Du kan prøve en af hendes living yolates klasser hos Yogavivo lige her og møde hende her på Facebook, her på Instagram og her på hendes egen hjemmeside.