Menneskekroppens bevægelser er buede og spiralformede snarere end lineære. I moderne yoga kommer vi ofte igennem mange solhilsner og arbejder derfor meget med kroppens frontlinje og baglinje.
Hvad, vi måske ikke kommer helt nok omkring, er bevægelser, der udfordrer kroppens spirallinjer, og det vil sige det væv, der krydser op igennem hele kroppen og stabiliserer os.
Det gør vi noget ved i dette forløb, hvor du får mulighed for at supplere din praksis med nye bevægelser, der styrker hele kroppen og inviterer en jævn og balanceret spændstighed og elasticitet (tensegrity).
Det er udfordrende, det er legende, det er meditativt – og så er det sjovt!
Her fortæller Birgitte, hvordan du bruger forløbet "Spiral Flow". Spiral flow er udfordrende, hvis du er vant til at orientere dig efter yogamåttens fire hjørner. Derfor er der indlagt en naturlig progression i hver klasse, så du kan følge med trin for trin. Forløbet opbygger langsomt en kropslig orientering, der går i cirkler snarere end i lige linjer. Den er bygget op, så du følger menneskekroppens udvikling fra babybløde rullende bevægelser på gulvet til mere komplekse flows, der får dig helt op på tæerne. Har du tid og lyst til fordybelse, kan forløbet i sin helhed fungere som en længere workshop. Du kan også lave en klasse af gangen men holde rækkefølgen de første par gange, du bruger forløbet. Når du føler dig hjemme i spiralbevægelserne, kan du uden problemer begynde at plukke ud i de enkelte klasser og bruge dem som opvarmning eller afslutning til andre yogaprogrammer. Nogle af klasserne kræver muligvis lidt mere gulvplads, end du er vant til. Enkelte er bedst at lave uden yogamåtte, altså direkte på gulvet. Er gulvet for hårdt for dig, kan du bruge et tykt tæppe som underlag.
Birgitte forklarer kort, hvad spiralbevægelser gør for din krop, og hvorfor de er ekstra vigtige i flowbaseret yoga. Forløbet udfordrer flere af de etablerede ”regler” for alignment i yogastillinger og inviterer dig til at bevæge dig på nye måder. Derfor får du her en introduktion til de nye principper. Du får en ny måde at arbejde med rotationer og twists i yoga, samt nye teknikker til at beskytte håndled og skuldre i stillinger, hvor håndfladen bærer vægt (”natural hand” eller ”functional hand”). Denne klasse er en del af forløbet "Spiral Flow", og denne video er god at tjekke ud inden, du går i gang med selve forløbet. Du skal bruge en meter væg.
Dette er den første klasse i forløbet "Spiral Flow". Det er en blid liggende praksis, der bruger kroppens kontakt til jorden som afsæt for lethed og flow. Vi arbejder b.la. med rullende og krybende spiralbevægelser, som kroppen har med sig fra den tidlige barndom. Fra arbejdet med tyngde og tryk ned i gulvet, bevæger du dig gradvist ind i et flow af blide, organiske bagoverbøjninger. Du kan bruge klassen alene eller som opvarmning til en hvilken som helst yogapraksis. Føl dig fri til at pause videoen ind imellem og lege videre med hver enkelt teknik så længe, den er spændende. Du skal bruge mindst fire kvadratmeter gulv. Klassen vises både med og uden yogamåtte. Praktiserer du direkte på gulvet, er det godt at have varmt tøj på, du kan eventuelt lægge dig på et tæppe i begyndelsen af klassen.
Dette er den anden klasse i forløbet "Spiral Flow". Vi leger med langsomme og katte-agtigte bevægelser, der stimulerer fascierne (en del af bindevævet) fra hovedbunden gennem rygsøjlen og helt ud i tåspidserne. Til sidst udforsker vi spiralernes dynamik i smidige kravlebevægelser, hvor hele kroppen aktiveres. Føl dig fri til at pause videoen ind imellem og lege videre med hver enkelt teknik, så længe den er spændende. Du skal bruge en yogamåtte og eventuelt et tæppe under knæene, når du står på alle fire.
Denne klasse er nummer tre i forløbet "Spiral Flow". Vi leger med cirklende overgange fra siddende rygsøjledrejninger til stående lunge flows og balancestillinger. Vi arbejder blidt med frie bevægelser, der både giver styrke og stimulerer elasticiteten i fascierne (en del af dit bindevæv). Vi slutter med en mere udfordrende legesekvens, hvor hele kroppen er aktiveret, og du får pulsen lidt op. Føl dig fri til at pause videoen ind imellem og lege videre med hver enkelt teknik, så længe den er spændende. Du skal bruge gulvplads, og måske lidt mere end på en almindelig yogaklasse.
Birgitte deler sit bedste allround program til at genopdage barnekroppens styrke og bevægelighed i denne 4. session i forløbet "Spiral Flow". Du får aktiveret muskulaturen og bindevævet i et nænsomt flow, der opbygger en balanceret og jævn tonus i hele kroppen (tensegritet). Flowet bygger dig op fra grunden med baby-bevægelser, som inviterer til en blød og fleksibel styrke. Det er en dynamisk, legende praksis, der styrker hele kroppen gradvist og intelligent. Klassen er velegnet til dig, der vil tilbage til yoga efter en periode med inaktivitet og har brug for at opbygge funktionel styrke før, du er klar til en mere intens fysisk praksis. Du skal bruge en anelse mere gulvplads end i en normal yogaklasse. Der undervises direkte på et glat gulv, men du kan justere til, som du foretrækker det, og evt. bruge en eller to måtter - tæt op ad hinanden - eller stort gulvtæppe.
Dette er session nummer fem i forløbet "Spiral Flow". Her introduceres du for en ny teknik for rygsøjledrejninger i et blidt liggende flow. I yoga har vi vænnet os til, at rotationer og twists skal foregå med jævn længde op af hele rygsøjlen. Men kigger vi på kroppens naturlige bevægelsesmønstre, opdager vi at de fleste drejninger, du foretager dig i hverdagen, foregår med en lille sidebøjning, bagoverbøjning eller foroverbøjning. Dette er hverken forkert eller farligt, det er en naturlig måde at bevæge sig på f.eks., når vi som babyer lærer at rulle fra mave til ryg og tilbage igen. Vi leger videre her. Du kan bruge klassen som selvstændig mini-praksis, hvis du vil lege med rotationer og twists på en ny måde. Klassen giver dig en kort flowbaseret praksis på gulvet som opsummerer en af de grundlæggende teknikker, vi arbejder med hele vejen igennem forløbet ”Spiral Flow”.
I yoga hører vi tit at det handler om at komme af med spændinger og blive mere smidig eller mobil. Men vidste du at spænding faktisk er en nødvendighed for menneskekroppens integritet? Birgitte introducerer begrebet "tensegrity" som lige nu vender op og ned på den måde vi i yogaverdenen tænker krop og bevægelse på. Du lærer om vigtigheden af spændstighed i din yogapraksis og du får noget nyttig viden om din krops basale arkitektur som kan komme dig til gode både på yogamåtten og i hverdagen. Du kan finde flere tips og mere nyttig viden om dette emne i Birgittes YogavivoTalk om fascier og den nye bølge i yoga. Videoen er en del af forløbet "Spiral Flow".
Skriv din email her, og så sender vi dig et link, hvor du kan lave en ny adgangskode.