De 5 forhindringer for mindfulness

af Yogavivo den 30. juni 2020

Hvad er de fem forhindringer for mindfulness?
De 5 forhindringer for mindfulness har sit afsæt i Buddhas lære og hans erfaringer med det at praktisere mindfulness. Han fandt frem til, at der især er 5 store forhindringer for at være mindful – altså at være til stede i nuet med accept af det, der udfolder sig. De 5 forhindringer er: Begær, modstand, tvivl, rastløshed og dvaskhed. Vi kan fordybe og nuancere vores mindfulness praksis ved at blive opmærksomme på forhindringerne, altså hvad der trækker os væk fra nuet og fylder i sindet. Formålet er ikke at finde fejl, men at lære dit sinds tendenser at kende. Dette kan vi have gavn af både i praksis og i livet i det hele taget.

Kan du give et eksempel?
Forhindringen begær handler for eksempel om at blive forført af noget, der ikke er til stede i det givne øjeblik. I stedet for nærvær i nuet begynder vi at dagdrømme, fantasere, associere og gå med tankerne andre steder hen. Det kan føles meget dragende og er jo i mange sammenhænge noget, der fordrer kreativitet og et rigt indre liv. Men begæret kan også blive en barriere for reelt at nyde og være i det, nuet har at tilbyde, og som vi måske slet ikke bemærker, når vi er forgabt i begæret.
Modstand som forhindring har til gengæld det omvendte fortegn, da fokus her er alt det, der er galt med, og ikke godt nok ved, nuet. Det kan ligeledes lægge et slør over oplevelsen og forhindre hengivelsen til det, der er.Det betyder ikke, at vi aldrig må være kritiske, men er derimod en invitation til at opdage, hvornår modstanden har afsæt i en dybere visdom, der er sund at handle på, frem for at være vanebaseret og reaktionært.

Hvordan kan man så få gavn af forhindringerne i fx en yin yoga praksis?
En af fordelene ved Yin yoga er, efter min mening, at der er tid og rum til at meditere i stillingerne. Det at blive stille med sig selv kan være konfronterende, da vi så møder både vores krop, tanker og følelser. Mindfulness som en psykologisk praksis bliver derfor en støtte til at rumme det, vi møder. Nogle gange formidles mindfulness som wellness, men det er meget mere end det. I bund og grund handler mindfulness om råt for usødet at møde nuet præcist, som det er.

Hvem vil dit program på Yogavivo om de 5 forhindringer især være for?
Den fysiske praksis er som udgangspunkt for alle. Jeg guider roligt ind og ud af en håndfuld stillinger, der kommer godt rundt i kroppen. Samtidig fortæller jeg om de 5 forhindringer. Derfor er klassen for dem, der har interesse i de mere filosofiske og psykologiske aspekter af yoga og meditation og som ønsker at udvikle den måde hvorpå de er til stede i deres yogapraksis og liv

Lars Damkjær underviser hos Yogavivo og har udvikler en klasse netop omkring at overkomme forhindringerne ved mindfulness og nyde kvaliteterne – du kan prøve den her.

KOMMENTÉR HER