Yoga og din indre superhelt hjælper dig sikkert igennem eksamen

af Joséphine Renard den 26. Maj 2018

 

Det grønne bord lurer lige om hjørnet og for mange studerende betyder det at sidde krumrygget over bøgerne og måske endda en ubelejlig eksamensangst.

Frygt ikke! Yoga kan hjælpe dig til at bevare roen og overblikket igennem eksamensperioden, sørge for at kroppen har de bedste forudsætninger for at optage viden og støtte dig når nervøsiteten og præstationsangsten melder sig.

Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt, men der er faktisk gode råd at hente i yogaens verden. Et studie fra University of Cambridge publiceret i december 2017 viste, at studerende klarede sig betydelig bedre igennem den stressfulde eksamensperiode efter et 8 ugers mindfulness-kursus, der både indeholdte meditation og yoga.

Yoga får stressniveauet til at falde
600 studerende deltog i forskningsprojektet. Alle fik de adgang til generelt support og hjælp fra universitetet, men halvdelen af deltagene fik også tilbudt til et 8 ugers forløb med mindfulness, meditation og yoga.

Resultatet af projektet var klart. De studerende, der havde fulgt forløbet med meditation og yoga, havde markant lavere stressniveau end kontrolgruppen, og forskerne konkluderede derfor, at et mindfulness-forløb med meditation og yoga skaber en modstandsdygtighed mod stress og angst i eksamensperiode,

Men en ting er perioden op til, at du skal til eksamen, noget helt andet er selve eksamen. Nervøsitet og præstationsangst er for mange allestedsnærværende, når de sætter sig ved det grønne bord.

For nogen er eksamensangst, der manifesterer sig som nervøsitet og præstationsangst med til at gøre eksamen ulideligt og ikke mindst med til at påvirke deres eksamensresultat negativt. Men også her kan yoga, meditation og åndedrætsøvelser hjælpe dig til at berolige sindet og bruge din vejrtrækning optimalt, samt holde hovedet koldt og hjertet varmt i svære situationer.

Kickstart din selvtillid inden eksamen
Vi tænker måske ikke så meget over det, men vores kropssprog påvirker ikke kun hvordan andre ser os, men det kan også ændre, hvordan vi ser os selv. I en Ted Talk fra 2012 delte psykolog Amy Cuddy det ultimative life hack. To minutter i en ’styrkeposering’, en såkaldt ’power pose’ eller ’superhelte-stilling’, kan påvirke testosteron og cortisol-niveauet i hjernen, og har en indvirkning på vores chancer for succes – for eksempel i forbindelse med en eksamen.

På Yogavivo har vi en forløb, der netop tager fat i de føromtalte udfordringer ved eksamensperiode. Janni Ide Daugaard har skabt en række programmer som tager fat på alt fra trætte skærmøjne, spændte skuldre til nervøsitet, præstationsangst og den positive effekt af power pose.

Du finder hele forløbet her:

Se også Amy Cuddys Ted talk om kropssprog og power pose her

 

KOMMENTÉR HER