Hvad er Kundalini-yoga for en størrelse?

af Sisse Dall den 12. august 2016

Hvad kan Kundalini-yoga og hvad kan man bruge den til? Vores Kundalini-lærer Pernille Dybro giver dig et godt bud.

KOMMENTARER 2

  1. hej jeg har lige et par spørgsmål om Kundalini-yoga.

    1 er Kundalini-yoga mere religiøs/spirituel end foreksempel dynamisk yoga og yin yoga ?
    2 jeg har ligeledes hørt at man skal undgå at dyrke Kundalini-yoga hvis man er psykisk sart, er det rigtigt?
    jeg har selv haft nogle temmelige kraftige reaktioner på yin yoga både psykiske og fysiske, men er blevet glad for yin yoga, men er nu mest til dynamisk yoga.
    3 vil du anbefale eller fraråde at jeg prøver Kundalini-yoga da jeg jo nok desværre må betegne mig selv som lettere følsesmæsig sart.

    venlig hilsen Thomas

    1. Hej Thomas
      Tusind tak for dine spørgsmål og din tålmodighed med at høre tilbage fra mig.

      1. Du spørger, hvorvidt Kundaliniyoga er mere spirituel/religiøs end f.eks. dynamisk yoga og yin yoga?
      Her er mit helt klare svar – NEJ.

      Yoga er IKKE en religion!

      Kundaliniyogaen indeholder for mig et spirituelt/åndeligt element. Fokus ligger på at vække sind, krop og den indre kilde af visdom og glæden ved at kunne ”opdyrke det kreative, spirituelle potentiale i mennesket så det taler sandt, lever rent, og fokuserer sin energi på medfølelse og opmærksomheden på at hjælpe og helbrede andre”.

      Hvorvidt yogaudøvere i hhv. dynamisk yoga eller yin yoga oplever deres praksis som værende spirituel, kan jeg ikke sige.

      Kundaliniyoga er en anden form for yoga, og jeg kan sagtens forstå, at nogle kan tænke, at det er en religiøs form for yoga eller være skeptiske og måske endda lidt bange lige ved første øjekast.
      Det ser jo anderledes ud, og lyder anderledes. Vi dyrker kundaliniyoga i hvidt tøj, underviseren har som oftest turban eller hovedbeklædning på og vi bruger meget mantraer, dvs at vi i fællesskab chanter eller synger, nogle bestemte sætninger på Gurmukhi, en gren fra det gamle hellige indiske sprog, Sanskrit.

      2. jeg har ligeledes hørt at man skal undgå at dyrke Kundalini-yoga hvis man er psykisk sart, er det rigtigt?
      jeg har selv haft nogle temmelige kraftige reaktioner på yin yoga både psykiske og fysiske, men er blevet glad for yin yoga, men er nu mest til dynamisk yoga.

      Jo mere vi arbejder med åndedrættet, mærker virkningen af yogaen i kroppen og/eller stilheden efter meditation, jo mere hører vi kroppens sprog og kommer i kontakt med os selv og for mange af os betyder det, at vi mærker effekten både i kroppen, i sindet og i hjertet. Vi får øje på, hvordan vi rent faktisk har det, når vi stopper med al vores gøren og lander blødt i hjertet og inviteres til væren.

      Kundalini yogaen er en helt fantastisk praksis, som udover de fysiske øvelser kan række ind i vores hjerter og dybere spirituelle lag. Derfor er det vigtigt, at have en kyndig vejleder ved sin side. Alle kan lære kundaliniyoga, og ALLE kan opnå de fantastiske virkninger det skaber. Det skal bare ske roligt og fint, og i respekt og forståelse for den du er og i den takt som passer til dig.

      At ville lære kundaliniyoga selv og uden vejleder er lidt som at sætte sig for selv at ville uddanne sig til ingeniør. Det er ikke forbudt, og for nogle mennesker vil det garanteret lykkes. Men for os andre er det alt for stor en mundfuld, og hvis vi begynder at ville bygge broer kan det altså godt være de styrter sammen!

      Ikke fordi kundalini yogaen i sig selv er farlig, men fordi der er dybder i vores sind og vores krop som vi ikke helt forstår endnu.

      Og Kundalini yogaen – ligesom andre yogaformer, som du er inde på – vækker dybe energier og store kræfter i os, som kan forvirre og skade, hvis ikke de med det samme rettes i gode og konstruktive retninger, så de skaber glæde og fremgang for os og de mennesker vi møder.

      Så Thomas, der findes ikke ét svar til dit spørgsmål.

      Jeg har oplevet mange elever, som har fundet styrke og indre ro ved kundalini yogaen og som har været “psykisk sarte”.
      (Her er det vigtigt for mig at understrege, at med-mennesker med diagnoser eller med-mennesker, som er under medicinsk behandling med f.eks. psykofarmika eller antidepressiv medicin, eller som befinder sig i en personlig dyb krise bør tale med sin yogaunderviser før opstart).

      3 vil du anbefale eller fraråde at jeg prøver Kundalini-yoga da jeg jo nok desværre må betegne mig selv som lettere følsesmæsig sart.

      Da jeg er usikker på, hvad følelsesmæssigt sart er for dig, Thomas – kan jeg ikke give dig et endeligt svar.
      Betyder det, at du har let ved at blive rørt og mærker du gamle følelser komme til overfladen. Betyder det, at du har svært ved at være dig, efter yogaen fordi den igangsætter dybe processer?

      Du er så velkommen til at kontakte mig for at få en uddybende snak, hvis du stadig er i tvivl og ønsker at komme godt igang med kundaliniyoga.

      Kærligst
      Pernille

KOMMENTÉR HER