Jeppe Skovgaard har gjort dét, som mange drømmer om at gøre. Han har rykket teltpælene på Nørrebro op og er sammen med sin familie flyttet midt ud i den svenske skov. På en nedlagt vandmølle bor han nu med sin kæreste og to døtre, hvorfra de driver Möllan Retreat – en visionær forlængelse af hans bevægelses- og meditationsfællesskab Rört i København.
Måske du selv har haft tanken – at lægge byens larm og fart bag dig og flytte ud i naturen? Og den tanke er du ikke alene med. Fremtidsforskere taler lige nu om, at coronakrisen har ændret manges syn på det ideelle bolig- og familieliv fundamentalt. Hvor vi tidligere prioriterede praktikken ved at bo i en by, er flere de seneste år begyndt at længtes efter lettere adgang til natur, fuglefløjt og græs under tæerne.
For Yogavivos populære underviser Jeppe Skovgaard har rykket med familien været længe undervejs og en drøm, der endelig er gået i opfyldelse. Læs med, når han fortæller om længslen efter naturen, at flytte familien til udlandet og deres drøm om en hel landsby med ligesindede i den svenske skov.
Jeppe, du har gjort det, som mange går rundt og dagdrømmer om – du har rykket teltpælene op og har flyttet familien og dele af din forretning dybt ud i en svensk skov. Hvilke overvejelser havde du og din familie om at tage så stor en beslutning?
“Min kæreste underviser også yoga og meditation, og hun er svensk. Så vi har i en del år haft drømmen om at flytte, og har i mange år også holdt retreats i Sverige. Men på en eller anden måde, så føltes det som om, at selvom vi rejste og holdt retreats i naturen, så var vores udgangspunkt, at vi var i byen. Vi havde vildt meget lyst til at skabe et liv, hvor udgangspunktet var i naturen i stedet.
Derudover havde vi en drøm om at skabe de helt perfekte rammer for et retreat. Når man først har oplevet, hvor meget et retreat kan gøre for folk, bliver man nysgerrig på, hvordan man kan skabe den sublime ramme for transformation. Jeg er selv kommet på mange retreats, men hvad er det egentlig, der skal til, for at folk hurtigt kan sænke skuldrene og komme ind til yogaen? Det har jeg tænkt meget over, og jeg har haft lyst til at skabe dét sted med Möllan Retreat.”
I endte med at købe Möllan Retreat. Hvorfor endte det med at blive lige præcis der?
“Vi kiggede længe efter et sted, og har også være ved at købe flere andre steder. Men heldigvis lykkedes det ikke med nogen af dem. For tre år siden var der et par svenske kvinder til dans i Rört, vores bevægelsescenter i København, og på det tidspunkt havde min kæreste og jeg lige misset budgivningen på et andet sted i Sverige. Kvinderne fortalte os, at de havde hørt om et ældre yogaægtepar, som overvejede at sælge deres sted. Så vi skrev til ægteparret, og det var perfekt timing – så de inviterede os op og se stedet. Derefter tog det næsten tre år at få det hele på plads til købet.
Stedet væltede os helt bagover. Det ligger helt for sig selv, cirka fire timer fra kbh. Det er en gammel mølle, så vandet ligger helt inde ved bygningen – og det bruges faktisk stadig til elproduktion til ejendommen og sælges også til omkringliggende gårde deroppe. Det føles virkelig fedt at kunne levere strøm til sig selv.
Ejendommen er beliggende i et naturreservat, og det giver en tryghed at føle at det er gammel vild skov, og at der ikke kommer nogen og rører ved det.”
Hvilke overvejelser havde I om at skulle skabe jeres eget sted?
“Jeg tænker meget på, hvad det er, der får en menneskekrop og et menneskesind til at falde til ro. Og der nogle materialer og eksempelvis placeringer af bygninger, som skaber en umiddelbar tryghed. Omvendt har vi nok også alle oplevet at komme til steder, hvor det tog os længere tid at falde til og overskue. Og dér har Möllan Retreat bare en utrolig venlig og velkommende stemning med en gårdsplads mellem bygningerne og smukke kurver i landskabet.
Det er et godt sted at sætte rammen for, at folk kan falde til ro. Det er jo hårdt at rejse f.eks. til et retreat, og ofte kan man have følelsen af, at man først lige er nået at falde til, før retreatet er overstået. Men vores sted skaber hurtigt en følelse af, at man kan slappe af og lande – så man dernæst kan dykke ned i yogaen, som man er kommet for at fordybe sig i.”
Hvad er drømmen for hvad Möllan Retreat skal være for et sted?
“Både min kæreste og jeg har begge yogaen som et fundament, så for os handler det om at lave en yogapraksis, som støtter folks udvikling. Rigtig meget af dét, vi gør, er defineret af, at det er Rört, som kommer og holder retreats. Det er er både vores undervisere fra Rört i København, Rörts læreruddannelse og så videre. Derudover lejer vi stedet ud til folk, somarbejder indenfor samme felt. Egentlig sætter vi meget frie rammer for, hvad den enkelte kan gøre – men fælles for de fleste er, at de bruger naturen meget og lader dén “gøre arbejdet”.”
Hvad er det, naturen kan?
“Jeg tror ofte, vi har en tendens til at overvurdere betydningen af yogaen og undervurdere betydningen af naturen. I starten, når en underviser kommer til Möllan, er der ofte tendens til, at de laver meget intense programmer, hvor der skal undervises en helt masse yoga. Men så finder de ud af, at det er svært at gøre det bedre, end hvad naturreservatet kan gøre.
Jeg var i København i går og skulle ud og bade og i sauna på Christiania. Min ven var ti minutter forsinket, så jeg havde muligheden for at sætte mig på en træstub på et uholdt stykke græsplæne og lavede en god meditation. Det fungerede også super! Selv København dufter, når det har regnet. Så den natur, som byen kan tilbyde – den virker også.
Men det er slående at mærke, hvor stor en forskel det gør for nervesystemet at opholde sig i naturen. Når man hele tiden er i en Københavnervirkelighed, så tilpasser nervesystemet sig til at kunne være i dét liv. At folk cykler hurtigt forbi, bilerne dytter, at der bliver råbt på gaden.
Jeg oplever, at når man kommer ud blandt færre mennesker og er i naturen, mærker man hurtigt, at nervesystemet falder til ro. Og så begynder det at gå op for en, hvad det er, man egentlig “overlever” i bylivet på daglig basis.
Når jeg kommer tilbage til København, kan jeg først og fremmest lugte det. Luften er noget helt andet. Tempoet er så meget højere. Og når jeg så omvendt er i naturen, føles luften bedre, og jeg bliver straks beroliget.
Hvad er det storbyen gør ved os? Jeg kan godt sidde på en træstub i solen og meditere i København, men der har en dybere effekt, når man synker ned i den helt vilde natur – enten på et retreat eller ved at flytte ud i den. Doserne er bare større.”
Hvordan er jeres tilgang til at drive et retreat-sted som familie?
“På nogle måder har vi et meget klassisk retreat setup, men det er anderledes på den måde, at vi bor deroppe som familie. Vi bor der med vores piger på et og fire år, som nu går i svensk børnehave, og så har vi et par venner boende også. Så der er et lille community, som er der hele tiden. Derudover er der hele tiden folk, der kommer og bor i kortere eller længere perioder.
Så det er et meget dynamisk setup. Og det skal man selvfølgelig også være i humør til som ejer og familie. Der er nok nogen, der kan brænde fingrene på det – hvor de gerne vil lave community og retreat, men som ikke er forberedt på, hvor meget det koster på privatlivet atskulle være sammen med andre mennesker hele tiden. Ens børn skal kunne overskue og forholde sig til nye folk, der kommer og går, og man skal være klar på at have åbne arme hele tiden. Det er let at romantisere det, men det er bestemt hårdere, end man lige forventer. Vi trives heldigvis i det, men det er ikke for alle.
Jeg synes virkelig, man skal springe ud i det, hvis man drømmer om noget lignende. Men man skal være klar på det hårde arbejde – både det mentale, men også det fysiske i f.eks. at eje flere gårdbygninger og seks hektar land, som vi gør. Det er noget helt andet, end at bo i byen, men det hele værd.”
Hvilke projekter har I gang i lige nu på Möllan Retreat?
“Vi har en 400 kvadratmeter stor og smuk trælade, og vi drømmer at kunne afholde yogafestivaller, så den er vi ved at sætte i stand og vi gør klar til at kunne lave en stor teltplads. Det vil være så fedt med et rum, hvor hundrede mennesker kan lave yoga sammen!
Det er dejligt at have de her drømme og rent faktisk have et sted, hvor vi kan få det til at ske. I 2023 satser vi på at kunne have den første festival, men allerede denne sommer blev vi gift med 130 gæster.”
Hvad drømmer I om?
“Jeg drømmer om, at flere mennesker flytter herop. At de finder nogle huse i lokalområdet, og at vi bliver en større gruppe af folk, som er her fast. Altså et mere permanent community deroppe, hvor det lige nu er folk, der kommer og er her i kortere tid.
Og så drømmer jeg om at blive ved med at dreje på rammerne på en måde, hvor flere mennesker kan samles, og hvor vi bedre og bedre kan støtte folk i deres praksis. Jeg tænker, at det er kerneopgaven – at skabe mødepladser, hvor folk kan arbejde med yogaen og finde tilbage til deres egen form for frihed og meningsfuldhed.
Selve mødet mellem mennesker optager mig meget, og jeg tænker meget over hvordan, man kan støtte folk i disse møder og sætte rammen for at møderne kan blive endnu mere kraftfulde. Lige nu er det vigtigere end nogensinde før at vi kan mødes og udveksle erfaringer med hinanden. Og vi drømmer om at kunne gøre det i rigtig stor skala på Möllan Retreat.”
Du nævner det her med møder og fællesskaber flere gange. Hvad er det ved netop dét, som er så vigtigt for dig?
“Fællesskabet er et bærende element i det, vi laver. Det er det samme i Rört i København. Det er det mest kraftfulde, vi kan gøre. Forrig weekend havde vi spurgt folk i Rört, om de havde lyst til at komme med op til Möllan Retreat og hjælpe med at bygge lade. Og 20 mennesker dukkede op, og så byggede vi sammen i tre dage, lavede yoga om morgenen ogsang sammen inden maden. Det gør mig glad at se, fordi det skaber en relation til stedet for folk, de lærer hinanden at kende og får lyst til at komme igen. Og det skaber sammenhæng mellem det stærke fællesskab, vi har skabt i København med Rört, og og det nye i Möllan.”
Hvad er dit råd til folk, som måske drømmer om at gøre noget lignende?
“Jeg synes, at man har en pligt om at undersøge den slags drømme, hvis man har dem. Prøve drømmen af i stedet for bare at lade det være snak.
Det er godt at begynde at gøre det konkret meget hurtigt. Så i stedet for bare at gå og have drømmene i hovedet, så f.eks. begynde at kigge på huse i Sverige, hvis det er dét, man drømmer om. Altså lade det blive virkeligt. Sådan en omvæltning kan ikke tænkes, man skal eksponere sig for det og komme ud og opleve noget.
Det kan være en stor omvæltning, og måske det kan være en hjælp stadig at have en connection til det, man kender. Jeg er i København to dage i ugen, og det fungerer rigtig godt fordi, det forbinder de to dele af vores liv. På den måde sidder vi ikke og er ensomme ude i skoven, og vi sætter pris på at være både det ene og det andet sted.”
Er der noget, du er særlig glad for, ved jeres flytning?
“Jeg har virkelig været imponeret over hvor fed en følelse, det har været at få mine piger ud af byen og ind i skoven. Det havde jeg nok undervurderet effekten af – hvor helt vildt kraftfuldt det har været at kunne tilbyde dem naturen på en anden måde.
Men det har også taget tid at komme på plads – nok et halvt år, både for os og for pigerne. Det har krævet overskud, men det er det værd. Og jeg kan kun anbefale andre at gøre det.
Hvis vi kun har ét liv, er vi nødt til at turde prøve nogle ting af og også være okay med, hvis det så alligevel ikke er, hvad man havde forventet. Herregud – så har man prøvet dét af i stedet for at bruge et helt liv på at forestille sig hvordan, det kunne have været.”
Er du blevet inspireret af Jeppe Skovgaard og hans familie, kan du følge med på deres Instagram-profil @mollanretreat og på deres hjemmeside, hvor de deler mere om processen med at skabe det ultimative retreat-sted og livet i den svenske skov.