Dette forløb ‘Meditation uden præstation’ henvender sig til dig som gerne vil etablere en stabil meditationspraksis eller fordybe den praksis, du allerede har. Udgangspunktet er, at meditation er naturligt for sindet.
Det handler med andre ord ikke om at træne, kultivere eller blive ”god” til noget. Ved i stedet at slippe enhver form for præference omkring rigtige og forkerte sindstilstande eller gode og dårlige meditationer, åbner der sig en helt anden mulighed, som er, at at være sammen med dig selv, præcis som du er.
Birgitte fortæller i denne korte video om de forskellige måder, som du kan bruge forløbet ”Meditation uden præstation”. Forløbet henvender sig til dig som gerne vil etablere en stabil meditationspraksis eller fordybe den praksis, du allerede har. Udgangspunktet er, at meditation er naturlig for sindet. Det handler ikke om at træne, kultivere eller blive ”god” til noget. Ved at slippe enhver form for præference omkring rigtige og forkerte sindstilstande eller gode og dårlige meditationer, åbner der sig en helt anden mulighed. At være sammen med dig selv præcis som du er.
Denne klasse er den første i forløbet ”Meditation uden præstation”. Et helt essentielt - men ofte overset - element i siddende meditation, er den fysiske stilling eller asana, der danner rammen for din praksis. At sidde uanstrengt og behageligt, er med til at sikre, at du kan mærke det, som sker i kroppen og får lyst til at meditere igen i morgen. Det må med andre ord gerne føles lækkert at meditere. Du får nogle tekniske tips til, hvordan du passer godt på dine led, og hvordan du giver din krop maksimal støtte og komfort, når du sidder. Det er også uanset, om du foretrækker at bruge en meditationspude, klodser, tæpper eller (ja - gu’ må man så!) en blød lænestol! Klassen demonstrerer forskellige måder at sidde på, og det kan være en god ide at prøve alle mulighederne af, mens du ser videoen, så du selv kan mærke, hvad der fungerer for dig. Vær gerne kreativ med det du lige har ved hånden. Ideelt set kan du bruge følgende ”props”: 1 Meditationspude, 2-3 tæpper, 1-2 yogaklodser, en spisestuestol med fladt sæde og/eller en lænestol/sofa. Eventuelt en pude til at sætte bag ryggen, hvis du vælger "morfar-modellen" og sidder på en stol eller i en sofa med ryglæn.
Denne klasse er nummer 2 i forløbet ”Meditation uden præstation”. Uanset hvilken form for meditation du praktiserer, kan det at slippe unødvendige spændinger, være et rigtigt godt sted at starte. Denne praksis inviterer dig til, at afspænde vitale områder i kroppen der påvirker dit nervesystem. Du kan vælge, at afslutte din praksis når instruktionen stopper. Eller gå dybere ved at blive siddende på egen hånd, så længe du har lyst. Klassen demonstreres siddende i en lænestol, men du kan også vælge at bruge meditationspude, tæppereller klodser til at sidde på.
Denne klasse er den tredje i forløbet ”Meditation uden præstation”. Alt hvad vi oplever, tænker og føler er baseret på vores kropslige erfaring i nuet. Kroppen sanser hele tiden men det er ikke altid, at vi giver os selv plads til at nyde og blive eet med den sanseoplevelse, som ligger til grund for vores virkelighed. Klassen udforsker et spektrum af fysiske fornemmelser, som strækker sig fra det åbenbare, tydelige og velafgrænsede til det mere subtile, non-lokale og ordløse. Du kan vælge at afslutte din praksis, når instruktionen stopper, eller fordybe den ved at blive siddende på egen hånd, så længe du har lyst. Klassen fokuserer på hænderne, som for de fleste af os er lette at mærke. Når du har prøvet den et par gange og er godt bekendt med teknikken, kan du med fordel eksperimentere med, at bruge den samme tilgang andre steder i kroppen. Denne praksis vises siddende i en lænestol, du kan også vælge at side på en meditationspude, tæpper eller klodser. Se evt. video 1 i forløbet for gode tips til siddestillingen.
Denne video er nummer 4 i forløbet ”Meditation uden præstation”. Åndedrættet er nok et af meditationsverdenens ”Greatest Hits”. Det er lige ved hånden, altid under forandring, og det følger dig så længe, du er i live. Åndedrættets rytmiske sansefornemmelser er med andre ord en enkel, terrængående og fuldkommen genial meditationspraksis. På denne klasse praktiserer vi intimitet med dit åndedræt, sådan som det er her og nu. Du guides igennem en undersøgelse af åndedrættet som en spontan rytme af sansefornemmelser. Progressionen går fra tydelige og klare fornemmelser til mere subtile oplevelser af vejrtrækningen. Omdrejningspunktet bliver endeligt, at give slip i sindet og så blot følge de sansninger og fornemmelser, der præsenterer sig i nuet - uden at skulle vurdere, analysere eller dømme. Praksissen vises siddende i en lænestol, men du kan også vælge at bruge en meditationspude, tæpper eller klodser. Se evt. video 1 i forløbet for yderligere tips til netop siddestillingen.
Denne video er nummer 5 i forløbet ”Meditation uden præstation”. Den lægger ud med en kort opsummering af teknikkerne fra de tidligere klasser: Afspænding, kropsfornemmelser og oplevelsen af åndedrættets rytme. Derefter tager vi skridtet videre og giver os hen til sindets spontane rytme. Ved at slippe kontrollen over udsvingene i din bevidsthed, bliver nærvær og fravær, sansning og tankemylder, mindfulness og ”mindlessness” en uløselig del af din praksis - istedet for at være noget, du skal holde under observation eller få styr på. Det at sidde, helt uden præference eller dagsorden, er både noget af det letteste og det sværeste indenfor meditation. På den ene side er det en avanceret meditationspraksis, der hedder noget fint på både sanskrit og japansk. På den anden side, er det komplet umuligt at gøre noget forkert. Du kan ganske enkelt ikke mislykkes, når eksperimentet går ud på, at undersøge muligheden for at mærke, hvad der er, som det er. Alt hvad du mærker, tænker, føler eller sanser er fuldstændig og aldeles perfekt. Praksissen demonstreres siddende i en lænestol, men du kan også vælge at bruge en meditationspude, tæpper eller klodser til at sidde på. Hvis du har tid og lyst, kan du med fordel blive siddende og meditere videre efter instruktionen er slut.