Det er også befriende at blive ældre

af Emilie Rolighed den 4. marts 2021

Ene Ravn er uddannet psykoterapeut og yogalærer, og er også uddannet i kropsterapi og mindfulness. Hun er underviser hos Yogavivo og har bl.a. en række programmer til modne kvinder. Hun er selv 60 år og har mærket på egen krop, hvor uundværlig en følgesvend yoga kan være – især når man kommer lidt op i årene. Hun hævder, at det ikke behøver være så slemt at blive ældre, men at det ligefrem kan være befriende. Vi tog en snak sammen om, hvordan yoga bestemt ikke kun er for de unge og smidige – og om hvordan yoga kan hjælpe dig på 50+ år med at blive mere fri, “finde hjem” i egen krop og acceptere din alder.

Hvad kan yoga særligt gøre for modne kvinder på 50+?
Jeg spørger Ene om, hvad det er for nogle forandringer, der sker når man bliver ældre, som yogaen kan være en hjælp til. Hun svarer: “Det jo helt oplagt, at der sker nogle fysiske forandringer – man bliver lidt stivere i kroppen, der kommer måske lidt mere tyngde på, man får måske nogle skavanker, ømhed og måske ligefrem smerter – og så får tyngdekraften mere og mere indflydelse og medfører, at vi falder lidt mere sammen og dermed lukker vores krop sig lidt til. Yoga jo netop fantastisk til at bevare bevægelighed, styrke, stabilitet – og til at hjælpe kroppen til at åbne op. Og det sidste er enormt vigtigt! Der skal vi altså helst gøre noget, når vi kommer lidt op i alderen. Ellers medfører tyngdekraften simpelthen, at der bliver mindre plads indeni, fordi vi synker sammen.”

Ene fortæller, at der er flere lag i det udover disse fysiske forandringer. Det handler også om vitalitet, som strækker sig udover blot styrke og bevægelighed. Og det handler om, at vi kan kultivere en følsomhed og en evne til at skabe blødhed, ro og venlighed i os selv. Hun uddyber: “Der ligger det i det, at yogaen hjælper os til at være opmærksomme på alt det, vi mærker, sanser, fornemmer, tænker, føler. Det har vi brug for – altid. Men især også som ældre for at være i stand til at mærke, at her er der brug for noget ro, og her er der brug for lidt ekstra opmærksomhed, her er der brug for bevægelse osv. Der er brug for en venlighed omkring det, der nu engang sker.” Denne venlighed er noget, Ene vender tilbage til flere gange og fremhæver værdien af. Det handler om at være venlig og imødekommende overfor sig selv, sin krop og de forandringer, der kommer.

En glæde ved at være i egen krop
Til spørgsmålet om, hvad yoga personligt har betydet for Ene på hendes egen rejse i forhold til at blive ældre, siger hun, at alt det ovenfor beskrevne naturligvis også gælder for hende. Yderligere uddyber hun at, “Yoga har i høj grad bibragt mig en glæde ved at være i min egen krop. Det har intet at gøre med, hvordan den ser ud, eller hvad den kan. Men en glæde ved at være inde i kroppen. En følelse af, at det er et godt sted at bo. Og det er uendelig meget værd!”

Hun forklarer, hvordan det står i modsætning til dengang, hun var ung. “ Som unge kommer vi så let til at identificere os med blikket udefra og overtage det dér vurderende blik på os selv. Et vurderende blik på kroppen som noget separat med en værdi målt ud fra graden af ungdommelighed og lækkerhed. Med alderen mister vi på dén konto – til gengæld får vi noget, der er meget mere værdifuldt, hvis vi formår at flytte ind i vores krop og mærke den i stedet for at vurdere den ud fra et umuligt ungdomsideal. Min krop og mit sind hænger uløseligt sammen, og min krop er i høj grad et sted, jeg henter ressourcer. Det kan være ro, tålmodighed, glæde og lethed. Yoga har også i høj grad skærpet min evne til at observere, hvad der sker inde i mig. Yoga har styrket min evne til at se, hvad der egentlig sker, uden at lade mig styre og overvælde af det.”

Vi er aldrig for gamle til yoga!
Det er de senere år blevet meget “moderne” at dyrke yoga – og også gerne se rigtig godt ud, mens man gør det. Og jeg er flere gange stødt på kommentarer som “Jeg er alt for gammel til yoga – det er sådan noget for unge og smidige mennesker”. Til dét er Enes svar helt entydigt.

“Vi er aldrig for gamle til yoga!”, slår hun fast og uddyber, “For yoga kan altid blive blidere. Det kan altid tilpasses. Og det handler ikke om, at være mest smidig eller mest akrobatisk. Vi kan ligge på ryggen og lave yoga, og vi kan sidde på en stol og lave yoga. Det handler om at finde dét, der er passende til den, krop vi har. Det betyder ikke, at vi ikke skal udfordre os selv – men vi skal gøre det i passende omfang og med den rigtige indstilling. Det handler ikke om, hvad du kan opnå, eller hvor god du kan blive. Du kan ikke være god eller dygtig til yoga. Det er enormt vigtig at slå fast generelt – måske især for de ældre. Yoga er for alle.”

“Evigt ung” eller “Befriende gammel”?
Vi slutter vores snak af med at runde, at det jo for mange nærmest er et tabu at blive ældre – eller endnu værre, “gammel”. Man skal helst være “evigt ung” og ikke afsløre nogen tegn på, at man er blevet ældre.

“Jeg kan blive både lidt trist og ærgerlig over, at nogle kvinder, kommer til at booste vores kulturs overbevisning om, at vores udseende og ungdom er afgørende for vores værd. Som når vi ser en film med to (kendte) skuespillere, en mand og en kvinde, og vi kan regne ud, at de må være nogenlunde lige gamle – men de ligner snarere en far og hans datter” siger Ene til mig. “Jeg synes, vi som kvinder skylder hinanden at blive enige om, at alder er noget, der rammer os alle sammen, og der er ingen grund at tage det som et personligt nederlag. Tænk, hvis vi kunne blive ældre med både vores værd og vores værdighed i behold. Vi opnår og erfarer så meget i løbet af vores liv på så mange planer, så hvorfor skal vi lade som om, vi stadig er sprit-unge? Vi burde stå sammen og være stolte af det og sige Ja, vi er ældre kvinder (eller ligefrem gamle), vi har så meget at byde på – og vi har det godt. Vi lever i en kultur, hvor alder i sig selv kan afgøre vores værdi, og det synes jeg, vi må kæmpe imod.”

Og her kan yoga altså være en vigtig og uvurderlig brik i spillet. Til at finde “hjem” i din krop. Til at finde glæden i egen krop. Til at give slip på idealerne og finde frem til det væsentlige. Og til at finde evnen til, med venlighed og nærvær, at skabe kontakt til din krop, så du kan blive ved med at ældes på bedst mulige måde for netop dig.

Du kan læse mere om Ene her eller se en oversigt over alle hendes programmer på Yogavivo her.

 

KOMMENTÉR HER