Bevægelse kan sætte ro, nærvær og fokus i børnehøjde.

af Yogavivo den 13. april 2020

Emmamaria Vincentz er underviser hos Yogavivo og står bag børneyoga-bøgerne ”Lyt til Løven” og “Hokus Pokus FiliYoga” – for hende er børneyoga en helt fantastisk måde at øve nærværet og styrke relationerne i familien.

Der var engang en yogatime
Børneyoga i sin vestlige udformning har sit ophav fra YogaKids i USA, hvor grundlæggeren Marsha Wenig for godt 25 år siden, ønskede at introducere sine børn til yoga. Hun var imidlertid godt klar over, at konventionel ”voksen-yoga” ikke ville appellere til børn.  Som Emmamaria selv udtrykker det, ville de fleste børn nok finde det dødssygt. Ikke desto mindre var Marsha bevidst om, at yoga kan gøre helt fantastiske ting blandt andet for ens sansemotoriske evner og læringspotentiale. Derfor blev børneyoga udviklet, hvor sjov og spænding fylder mere end den seriøsitet, mange forbinder med almindelig yoga. Alle stillingerne i en klasse er bundet op på et tema, der via en samlet historie, rød tråd og knivskarp intention, fører barnet gennem timen.  Der er stor fokus på at stimulere alle sanserne, forskellige intelligenser – og måder at lære på. Måske tager I til Afrika for at hilse på alle dyrene eller måske bruger I yogamåtten som Hodjas flyvende tæppe – fælles er, at børnene bliver introduceret til yogaen på deres præmisser og forudsætninger.

Hjertet på det rette sted på mere end en måde
Listen over fordele ved at dyrke børneyoga er lang. På det fysiske plan får de brugt deres krop og bevæget sig på måder, der smidiggør, styrker og stimulerer muskler, led og alle kropssystemer – det er for eksempel med til at holde deres kredsløb sundt og sikre en velfungerende fordøjelse. På det mentale plan kan den øgede kropsbevidsthed for eksempel hjælpe dem med bedre at forstå sig selv og de ændringer, de løbende oplever ved at blive ældre og yogaen kan derudover gøre dem bedre til at fokusere, koncentrere sig, selvregulere og til at håndtere stress. Børneyogaen giver dermed ikke bare et fantastisk udgangspunkt for at få den bedst mulige læring i løbet af skoledagen, men også for at højne livskvaliteten og støtte til at lære sig selv at kende, udvikle sig som mennesker og hvile i, hvem de er.

Tænk over din intention
Vi sætter ofte intentioner for vores egen praksis, men når du praktiserer børneyoga skal du sætte en intention for barnet og opbygge klassen ud fra den – skal de lære om åndedrættet? Skal de opleve dét at være helt stille? Skal de blive klogere på de forskellige sanser? Emmamaria opbygger ofte sine børneyoga-klasser ud fra årshjulet, så foråret henter inspiration fra alt det spirende og grønne, mens vinteren henter inspiration fra juletræer og sne. Ved at tage udgangspunkt i årshjulet gør du yogaen nemmere for barnet at forstå, for det er meget umiddelbart at forholde sig til til noget, de højest sandsynligt har stiftet fysisk bekendtskab med for ganske nyligt.

Er det barnemad at lave børneyoga?
Ifølge Emmamaria kan børneyoga genskabe noget af det nærvær, der tit bliver ædt af diverse skærme i hverdagen, men det kræver, at den voksne har helhjertet lyst til selv at dyrke yoga og ikke bare bruger det som en fed fidus til at fikse barnet – det kan børnene nemlig godt fornemme. På den måde er det relationelle aspekt i børneyoga meget vigtigt, for det handler om at skabe et rum, hvor man har lyst til at hygge sig sammen gennem bevægelse – ellers gider barnet ikke. Får man skabt det rum og de stunder, kan man til gengæld glæde sig til en helt ny form for samhørighed på grund af tillidserklæringen ved at arbejde med sig selv i fællesskab af hinanden.

En god hovedregel er altid at komme omkring ryggen og at få den bevæget i alle retninger – et mundheld fra yogaens verden er, at vi kun er så raske som vores rygsøjle og det er en gave til dit barn, hvis du hjælper dem til at komme ind i vanen med at passe på den fra en helt ung alder.

6 gode råd til dig, der vil i gang med børneyoga

  • Prøv at lægge 10 minutters yoga helt fast der, hvor I normalt har ulvetime – det kan både hjælpe med at kickstarte vanen og give noget fornøden ro. I kan også indføre to minutters yoga hver morgen, der giver energi til resten af dagen
  • Grin meget gerne! Selvom det måske tager pusten i øjeblikket, styrker latter dit åndedræt generelt – at grine er noget af det sundeste, vi overhovedet kan lave og vi skal helst gøre det hver dag.
  • Bland gerne dine historier med rim og remser – det vil børnene tit synes er sjovt.
  • Glem perfektionismen – børneyoga er anderledes end voksenyoga og det betyder, at du skal føle sig frem, eksperimentere og hele tiden finde ud af, hvad der virker for dig og dit barn i takt med, de ændrer sig – hvis en klasse er gået mindre ideelt, end du havde håbet har du sandsynligvis lært noget nyt om dig selv eller dit barn via den oplevelse.
  • Tilpas tilgangen til yoga til dit barns alder ud fra de tre L’er – i førskolealderen skal yoga leges. Når barnet når skolealderen kan yoga i højere grad læres med de bagvedliggende tanker. Når dit barn når teen-alderen kan du hjælpe dem med at leve yogaen og forstå, hvordan man selv kan udleve principperne fra yogafilosofien.
  • Hvis du har teenagere, så fokuser på afspænding – det har de enormt meget brug for både fysisk og mentalt, fordi der er så mange processer i gang inde i deres kroppe.

Emmamaria Vincentz er er yogalærer hos Yogavivo, hvor hun underviser i børneyoga. Hun har startet en Yoga Alliance-registreret børneyogalærer-uddannelse i Danmark og er desuden eksamineret ayurvedisk sundhedsvejleder. Emmamaria har staret Det Lille Yogahus på Amager, hvor hun underviser børn og voksne i yoga og sundhedsfremme – hun har særlige kompetencer indenfor børn med særlige behov og personlige erfaringer fra sin egen søn, der er født med et handicap. Du kan findes hendes Facebook her, hendes Instagram her og prøve en af hende skønne videoer her – der er garanti for godt humør.

 

 

KOMMENTÉR HER