9 spørgsmål og svar om ansigtsyoga med Ditte Parby

af Yogavivo den 07. januar 2021

Ansigtsyoga – hvad er det? Er det som yoga, vi kender, hvor man bare strækker kæben i stedet for ryggen?

På mange måder, ja! I min verden er ansigtsyoga ligesom den traditionelle yoga bygget på det klassiske ”effort and surrender” princip – du skal styrke visse muskler og afspænde andre gennem guidede bevægelser for ansigtet.

Nogle ansigtsyogalærere vil primært have fokus på den muskeltræning, der kan skabe æstetiske resultater. Her kan man måske snarere tale om “ansigts-fitness” end ansigtsyoga. Det er vildt fascinerede og ret fantastisk, at man helt naturligt kan ændre sit ansigts visuelle udtryk på 10 minutter om dagen, og jeg arbejder også med disse teknikker – jeg inddrager bare også åndedræt, meditation og yogaens filosofi om at søge indad og arbejde med nærvær, forløsning og energetisk balance.

Hvordan hænger ansigtet sammen med kroppen? Og hvorfor er det spændende at arbejde med ansigtet i din yogapraksis?

Vores ansigt er lidt af en sladrehank, der afspejler, hvordan vi faktisk har det i både krop og sind. Selvom vi måske ikke kan sætte ord på, lægger vi som mennesker intuitivt mærke til andre menneskers ansigtsudtryk, glød, energi i øjnene, rynkede bryn og sammenbidte kæber. Ansigtet er så at sige med til at fortælle historien om mennesket.

Jeg har en ansigtsyoga-elev, der slet ikke syntes, at hun kunne genkende sig selv i spejlet længere, fordi hun følte sig langt mere ung, frisk og nysgerrig, end hvad spejlbilledet viste. Der kan ansigtsyogaen være en måde at balancere det, vi føler indeni, med det, vi ser udenpå.

Hvad er historien bag ansigtsyoga? 

Ansigtet har egentlig altid været en del af den traditionelle hatha-yoga, fx. har øjnene altid været set som et vigtigt værktøj til at stilne sindet. Men jeg oplever, at ansigtet er blevet et lidt overset område i nyere tids yoga tradition.

Selve elementet med at bruge yogiske øvelser for ansigtet til at ændre ansigtets æstetik er ret ny, og jeg tror, den kommer fra en blanding af alle mulige færdigheder.

Hvordan virker selve ”slow age-elementet” i ansigtsyogaen?

Det taknemmelige ved ansigtsyoga er, at det virker for alle. For præmissen er egentlig ret simpel – du laver modstandstræning af ansigtets muskler med præcis samme effekt, som hvis du tog i træningscenteret for at få større overarme – dit ansigt bliver mere løftet og boostet af at blive sat i sving. Så helt kort handler det om, at vi øger volumen i nogle af ansigtets muskelgrupper (f.eks. kinder og mund), oparbejder styrke i f.eks. øjenmuskulaturen, og at huden så tilpasser sig det nye underlag. Huden vil også med den øgede blodgennemstrømning få mere næring og fjerne flere toksiner, hvilket også bidrager til et sundere og mere ungdommeligt udtryk.

Når vi tænker træning, tænker de fleste nok mere på arme end ansigt – hvorfor trænger ansigtet også til muskelstyrke og muskelafspænding?

Vores muskler forfalder helt generelt med tiden, men vi vil ofte bemærke det hurtigere i ansigtet, fordi det er det mest opsigtsvækkende ved os, og musklerne tilpasser sig og trættes af vores mimik, når vi kommunikerer.

Rynkerne i ansigtet kommer, fordi vores hud reagerer på, at visse ansigtsmuskler konstant er i brug ved at trække sig sammen. Alt fra smil til surmuleri sætter dit ansigt på arbejde.

Ansigtsyoga gør os også bevidste om en ofte ensidig og uhensigtsmæssig mimik. Når vi dagligt praktiserer ansigtsyoga lærer vi vores ansigt at bevæge sig mere nuanceret, intenst og afbalanceret. F.eks. med at løfte øjenbrynene mindre dramatisk, når vi kommunikerer.

Ligesom alt andet yoga bliver vi kort sagt mere bevidste og mærker os selv mere autentisk.

Hvor meget ansigtsyoga skal man lave før, man kan se en forskel? 

Use it or lose it. Du skal lave ansigtsyoga hver dag for at se et permanent udbytte, ellers forsvinder dine resultater. Til gengæld kan du nøjes med 10 minutter om dagen.

Du kan mærke de indre effekter fra ansigtsyogaen allerede fra første session – du føler dig simpelthen friskere, mere afspændt i kæberne, roligere omkring øjnene osv. De første synlige resultater vil som regel give sig til kende efter 4-6 uger i form af mere glød og glæde over ansigtet, og efter ca. 8 uger kan man se, at ens ansigt tydeligt er blevet strammet og løftet.

Kommer jeg til at ligne en af dem fra Hollywood, der har hang til botox og fillers?

Plastikkirurgi som område har givet os en enorm viden om, hvordan ansigtet ældes – den viden kan vi også bruge, når vi laver ansigtsyoga. Vi arbejder bare ikke invasivt, men i stedet naturligt og holistisk med ansigtet. Og der er ingen bivirkninger med ansigtsyoga.

Fordi ansigtsyoga kun kan lave ændringer, der allerede er iboende i din krop, vil det give et mere naturligt og levende look end med botox, hvor ansigtet i visse områder stivner og fastfryses i et bestemt udtryk.

Ansigtsyoga gør din mimik mere levede – det vækker simpelthen dine muskler, hvor botox bedøver små dele af dit ansigt. Ansigtsyoga hæver prana (livsenergien) – botox hæmmer prana.

Hvad tænker du om hele ”lækkerheds-elementet” i forhold til det normale sigte i yoga?

Der er helt klart en kontrovers, og det er som tidligere nævnt derfor, jeg synes at både det kosmetiske og det holistiske potentiale skal tilgodeses. For mig giver det ikke nogen mening at arbejde med at se yngre ud på ydersiden, hvis man samtidigt er ulykkelig på indersiden.

For mig er det derfor vigtigt at understrege, at ansigtsyoga skal handle om det hele menneske, men altså – jeg skal da gerne indrømme, at de æstetiske elementer er en skøn bonus. Det æstetiske skal bare ikke være kernen og den primære intention med sin ansigtsyogapraksis.

Der er også et element af, at når vi er mere lykkelige og mindre stressede, får vi bare helt naturligt en anden sund glød over ansigtet, så på den måde understøtter den mere traditionelle yoga-tankegang faktisk også den æstetiske side.

Hvad kan jeg helt konkret forvente af effekter? 

Færre hovedpiner og kæbespændinger. Øjne der slapper nemmere af, når du skal sove, men er mere friske og levende, når du er vågen. Færre rynker og linjer, ungdommelige kinder, markerede kindben og fyldigere læber. Reduktion af de sorte rander under øjnene og et generelt friskere og sundere look. Du får en mere nuanceret mimik, udtrykker dine følelser mere intenst.

Ansigtsyoga er desuden en gave til hele kroppens stressrespons og er for eksempel fantastisk, hvis man er lidt presset og har svært ved at overskue ”normal” yoga – alle øvelser kan nemlig laves liggende/siddende, og med berøringen af ansigtet boosts sågar lykkehormoner mens stresshormoner reduceres.

Selvom ansigts-yogaen har fokus på ansigt, så får du den lækre følelse af at have ydet selvomsorg og selvhealing for hele kroppen.

Ditte Parby underviser på Yogavivo i pilates og yoga samt i faceyoga, som hun er specialiseret i.

I forløbet Face & Body Vitality kan du prøve alle tre træningsformer med Ditte Parby. 

KOMMENTARER 1

  1. Jeg er så glad for at I nu har ansigtsyoga på programmet. Jeg fik for 6 måneder siden Bell`s Palsy, hvor min højre side var lammet i en måned. Jeg har genvundet en del bevægelse i ansigtet, men musklerne er lidt stive om øjet og mundvigen. Glæder mig så meget til forløbet så jeg kan supplere min optræning af ansigtsmuskler

KOMMENTÉR HER