Oprettet af:
Et blidt, beroligende yogaprogram der er skønt at lave om aftenen til at fremme god søvn, eller hvis du føler dig stresset. Stillingerne vil hjælpe til at skabe ro i nervesystemet, løsne spændinger i hofterne og frigøre åndedrættet. Programmet er instrueret, så du også kan følge med, selvom du er ny indenfor yoga. Hav et tæppe og en (sofa)pude i nærheden.
Kroppen har brug for at genoprette cellerne, og det gør den bedst, når vi sover. En meget effektiv måde at få dit nervesystem til at slappe af er, ved at bruge åndedrættet. I denne praksis fokuserer vi på den lange udånding, da den lange udånding fodrer nervesystemet med ro og balance.
Vagusnerven er kroppens største nerve og har stor betydning for dit velbefindende. Man kunne også kalde vagus nerven for kroppens omsorgsfulde forælder. Den fortæller dig, når det er sengetid, minder dig om at tygge din mad grundigt og sidde roligt ved måltidet. Den husker dig på at holde pauser i arbejdet og mellem venne-aftalerne, og den luller dig til ro, når du er ængstelig. Er du det lydige barn eller den ignorante teenager over for din vagusnerve? Vagus nerven mener det hele godt, den passer på dig og siger, at selvom det måske ikke giver mening lige nu, så vil du takke den en dag. Vagusnerven er en del af det parasympatiske nervesystem, som hjælper dig med at restituere og fordøje næring - både fysisk og mentalt. Vagus kommunikerer nemlig med hjernen om, hvad der foregår i organerne. I det rolige parasympatiske nervesystem skal du helst befinde dig 90 % af tiden. Dette vagus-stimulerende yogaprogram, vil som en kærlig mor vugge dig til ro.
Mindful yin" er en længere enkeltstående yinklasse. Mindfulness er en essentiel del af yin yoga, der er en meditativ praksis og en træning i nærvær og tålmodighed. Du vil blive guidet gennem en række dybe stræk med en intention om at afspænde musklerne, strække bindevævet og afbalancere nervesystemet.
Lad dit hjerte hvile i et blødt omfavnende indre rum i brystet. Når hjertet slapper af, kan vi bedre slappe af med os selv og verden, og det kan støtte sindet i at falde til ro. Du guides roligt ind i en komfortabel støttet hvilestilling. Herefter guides du gennem en dyb afspænding af dit brystvæv, der omkranser dit hjerte og hjælper hjertet til at slappe af og modtage støtte fra jorden. Du skal bruge 3 puder, 1 pølle eller sammenrullet dyne, 2 tæpper, evt. 1 øjenpude og et blødt lunt underlag.
Denne praksis er en af mine egne favoritter! Den kommer godt omkring i kroppen, og bagefter føler jeg mig altid afspændt og godt tilpas. Forløsende bindevævsmassage er rigtig godt for kroppen og sjælen. Massagen giver dig øget blod- og lymfegennemstrømning og er med til at afhjælpe affaldsstoffer og reducere spændinger. Det er forløsende og bidrager til grounding, og det skaber en forandring, som kan mærkes længe efter, at du forlader yogamåtten.
Dette er en praksis til dig, der har brug for at geare ned og restituere med en stille, nærende og ekstra langsom yogaklasse. Efter en travl periode kan det nogen gange føles mere vanskeligt at koble af end at fortsætte i samme tempo. Vi føler os udkørte, men kan alligevel ikke rigtig finde hvile, selv når vi prøver. På denne klasse rider vi stormen af ved bevidst at sænke tempoet og opholde os længere tid i støttede stillinger, hvor der vitterligt ikke sker ret meget. Vi dropper alle dagsordner om at fikse eller optimere os selv og fordyber os i stedet i sansningen af kroppen, som den er lige nu. Klassen begynder med nogle blide bevægelser, der inviterer dig til at mærke jorden under dig. Derefter finder vi ind i et par restorative stillinger, hvor du med støtte fra tæpper og puder kan lade tiden gøre arbejdet for dig, så du igen kan finde hvilepulsen. Har du tid, anbefaler vi at du bliver liggende i afspændingen eller tager en halv times morfar på sofaen (jo jo), så din praksis rigtig kan slå rødder. Her anbefaler vi især Birgittes ”Blød savasana”. Restorativ yoga kræver traditionelt en del udstyr. Husk, at flere af de ting du skal bruge, kan erstattes med ting, du finder i dit hjem, hvis du ikke lige har alt på listen herunder. Birgitte demonstrerer stillingerne uden tæppe på men anbefaler, at du dækker dig med et tæppe og klæder dig i varmt, blødt tøj, så du holder temperaturen. * 1-2 klodser/blokke eller to tykke bøger * 3-4 faste, store tæpper, gerne en stor plaid eller et tæppe * et langt yogabælte/ tørklæde/ træningselastik/ håndklæde * yogapølle - kan erstattes med en tæt sammenrullet yogamåtte viklet i et blødt tæppe, så den får cirka samme tykkelse som en yogapølle
Dette er en sideliggende afspænding, som især er god for dig, der har svært ved at falde til ro. Afspændingen er lidt længere, så nervesystemet får tid til at falde til ro. Den er også oplagt til dig, der ikke kan ligge på ryggen i længere tid f.eks ved problemer i lænden eller ved graviditet. Anbefalingen er, at ligge på venstre side, men dette kan varieres alt efter behov. Du skal bruge: to tæpper, hvis du ikke laver den sideliggende stilling, men ligger på ryggen. Hvis du ligger på siden, så hav rigeligt med puder og mindst 2 tæpper indenfor rækkevidde, og se gerne introduktionsvideoen til dette forløb for flere detaljer. Videoen er en del af forløbet "Shavasana: Hvile, næring og ro".
Denne video er en mentaltræningsøvelse, der har til hensigt at få både krop og hjerne til at slappe af. Der er elementer af visualisering i øvelsen, der er en del af forløbet 'Ind til din essens'. Du har evt. brug for noget at sidde på og at tage over dig, så du har sidder behageligt.
Land i kroppen med den her bevægelses-afspænding, der blidt strækker din rygsøjle i alle retninger, så energien igen kan flyde frit.
Programmet er skønt til både at skabe ro indeni og samtidig give ny energi. De fleste af os sidder meget ved en skærm og bruger hovedet det meste af dagen. Med det her program kommer du ned i kroppen og får dig bevæget på en måde, der perfekt balancerer en ofte foroverbøjet og lidt travl hverdag. Det er også et godt program hvis du har tendens til at være lidt øm i lænd og ryg.
Vejrtrækningen bliver som regel anset for den hurtigste måde at regulere det autonome nervesystem og skabe fred indeni. I denne praksis, som er en del af forløbet 'Vejrtrækningen - en nøgle til fred og livskraft', guider Simon dig igennem en sekvens af fem vejrtrækningsteknikker, som er designet til at virke beroligende. Hvis du har lyttet til den forudgående talk i forløbet, vil du kunne genkende de forskellige virkemidler, der ligger i hver af teknikkerne.
Vi bliver alle sammen presset en gang imellem. I den forbindelse kender vi nok alle sammen følelsen af at være stivnet indeni. Det kan manifestere sig på flere måder. Måske oplever du muskulære spændinger, og måske opdager du, at din vejrtrækning anspændt og begrænset. I denne video deler Simon sine bedste teknikker til at opløse den stivnede tilstand. Sekvensen består både af klassiske yogateknikker og kropsterapeutiske øvelser, og selvom den er simpel at udføre, så kan det være en overraskende effektfuld praksis. Videoen kan både bruges, når du faktisk føler dig presset og som forebyggelse, mens du har det godt.
Du har været social på arbejdet, på studiet, til et event eller en familiebegivenhed, og nu har du fået mulighed for lidt nærende alenetid. Men hvad er egentlig mest nærende for dig lige nu? Denne klasse hjælper dig med at omstille fra at have været udadvendt til at lytte indefter, så du får nemmere ved at mærke, hvad din dyrebare alenetid skal bruges på i dag. Du skal bruge en pude til at sidde på, en yogablok/et rullet håndklæde og en fast yogahynde eller lignende.
Ta` et lille hvil om eftermiddagen, hvor du kan være dig selv. Lad dagens indtryk absorberes og få ny energi til resten af dagen og aftenen – giv din krop og sind en overgang fra arbejde til fritid. Denne sekvens er designet til når du er eftermiddagstræt og trænger til ny energi. Vi kommer omkring Åndedrætsopmærksomhed. Et par stående stillinger, hofteåbnere og derefter en sekvens af omvendte hvilende stillinger afsluttende med savasana. Du skal bruge en pølle eller en stabel tæpper, et bælte, øjenpude.
Kroppens længste nerve hedder vagusnerven og er en del af det parasympatiske nervesystem. Vagusnerven kaldes også den vandrende nerve, fordi den har et netværk af nervetråde, der løber fra hjernen ud til alle vores organer. Vagusnerven opfanger og responderer således på kroppens signaler. Derfor vil der i denne klasse være særligt fokus på afspænding og restitution.
Denne klasse har fokus på at regulere nervesystemet, når du føler dig træt, nedtrykt, eller udmattet selv efter, du har hvilet. På denne klasse guider Birgitte dig til at få energi og nysgerrighed ind i dit system uden at presse det op i gear, men ved at gå meget nænsomt til værks. Vi bruger blide bølgebevægelser, støttede hvilestillinger, og arbejder med åndedrætettet for at genoplive det sansende nærvær, der ofte går tabt, når vores nervesystem har trukket stikket og efterladt os helt flade på energi. Det hele bliver guidet nænsomt i en rytme, der vugger dig mellem aktivitet og hvile. Du kan bruge denne praksis, når du skal finde ro og restitution uden at kollapse, eller hvis du føler dig træt og anspændt og vil finde mere bevægelse i kroppen uden at "køre op". Du skal bruge en yogapølle eller en yogamåtte med et tæppe rullet omkring og 1-2 ekstra tæpper. Sekvensen er en del af forløbet 'Yoga for det udfordrede nervesystem' og trækker på teknikker fra SOMA embodiment (Sonia Gomez), Somatic experiencing ®(Peter Levine) og YogaSomatics (Ateeka). Det anbefales, at starte med at gennemse alle talks i forløbet for at få en baggrundsforståelse, inden du efterfølgende prøver sekvenserne af. Det anbefales ligeledes at lave sekvenserne i den rækkefølge, de er angivet. Bemærk at yoga og meditation kan være et fint supplement til den etablerede behandling, hvis du lider af kronisk træthed, depression eller tilstande, hvor et overbelatet nervesystem nedsætter din livskvalitet. Disse praksisser kan imidlertid ikke erstatte den viden, støtte og hjælp som relevante fagpersoner kan give dig, hvis du er gået ned med stress eller har en depression. Hvis du er ramt af gennemgående træthed, som ikke forsvinder ved hvile, eller har følt dig modløs, angst eller nedtrykt i en periode på mere end 4 uger, vil det være en god idé at tage en snak med en læge eller psykolog, så I sammen kan vurdere dine behov og tilføre evt. nødvendige ressourcer.
Spændinger i nakken, kæben og halsen slippes nogle gange bedst gennem afspænding. Det kan nogle gange blive for meget med dybe stræk og store bevægelser og faktisk medføre endnu flere spændinger. I dette korte program, får du bevidsthed på din nakke gennem skånsomme og blide bevægelser, og forhåbentlig vil du mærke, at der kommer lidt mere cirkulation, energi og plads i området efterfølgende.