Yoga for kvinder – hvad kan det?

af Emilie Rolighed den 4. marts 2021

Der er et stigende fokus på yoga specifikt for kvinder. Men er yoga ikke bare yoga, tænker du måske? Det behøver det ikke “bare” at være. Læs med her og lær mere om filosofien og tankerne bag yoga specifikt for kvinder ifølge yogalærer Laila Tórsheim, som er ekspert på området og selv leder en videreuddannelse for yogalærere, der ønsker at specialisere sig i yoga for kvinder.

Hvorfor er der behov for yoga specifikt for kvinder – og hvad består det i?

Kvindekroppen er meget anderledes end mandekroppen, og jeg oplever, at det kan være nærende for kvinder også at beskæftige sig med psykologi og spiritualitet, der har afsæt i kvindekroppen. Der er nogle ting, der kun sker i kvindekroppen – menstruation, graviditet, fødsel, amning, abort, overgangsalder, efterfødselsperioden. Og så har vi en månedlig cyklus, der blandt andet gør at hormoner og bindevæv ændrer sig i løbet af måneden. 

“Der er overordnet to ben i yoga for kvinder,” fortæller Laila. “Det ene ben handler om, at lave yoga specifikt tilpasset til kvindekroppen.” Det kan være yogaprogrammer til udfordringer i overgangsalderen eller i tiden op til menstruation, til kvinder der lige har født, til kvinder der gerne vil være gravide, eller til kvinder der har menstruation. “Det handler altså om at have en dyb forståelse for kvindens krop, og hvilke dele af yogaen der er passende på de forskellige tidspunkter. Ved at have en forståelse for sin egen (kvinde)krop og kontakt til den, kommer også en power. På baggrund af den kontakt til og viden om vores krop, er de valg vi træffer informerede på en anden måde. I den klassiske yogatradition italesættes ikke, hvordan yogaen fx kan bruges i efterfødselstiden, hvis en kvinde har skilte mavemuskler, ligesom hormonel prævention i forbindelse med yoga ikke diskuteres. Det er ikke yogaens ærinde traditionelt, kan man indvende – men det er emner, der er særdeles relevant for kvinder, der dyrker yoga.”

“Det andet ben handler om at skabe en yogaform, der i sprog og praksis har til hensigt at åbne muligheder for, at det specifikt kvindelige kan skabe selvindsigt og blive en vej til (mere) frihed og kærlighed. Her er det, som jeg kalder de kvindelige powerzoner, centrale. En af de kvindelige powerzoner er menstruationscyklussen og en anden er overgangsalderen. Menstruationscyklussen har vi i ca. 35 år af vores liv, og overgangsalderen befinder vi os også i i flere år. I min tilgang til yoga for kvinder underviser jeg i, hvordan de kvindelige powerzoner kan være en spirituel vej, som tager udgangspunkt i kvindekroppen.”

“I yoga for kvinder får vi italesat de ting, som vi kulturelt gennem tusindvis af år har lært ikke at tale om, eller som i samfundet over en bred kam bliver talt ned. Du lærer at forstå de dele af dig selv, både fysisk og psykologisk, hvilket giver en følelse af empowerment. Nogle spørger mig, om det er særligt feminint, det vi laver? Jeg vil sige, at vi udforsker og lærer at balancere det maskuline og feminine. ” 

To andre centrale elementer i Lailas tilgang til yoga for kvinder er nydelse og bevidsthed om sproget. ”Det at bevæge sig og navigere efter hvad der føles godt, og komme i kontakt med sanseligheden og nydelsen i vores praksis, skaber afsæt for, at vi også kan gå igennem livet på en nærende måde. Autoriteten kommer mere indefra og med afsæt i nærende bevægelse, kommer også en anden blidhed op i forhold til at møde os selv der, hvor vi er – med alt hvad vi er.” 

Endelig er sproget vigtigt i yoga for kvinder, påpeger Laila: ”Fordi det er med til at skabe virkeligheden. Der er forskel på, om vi kalder det for kønsben eller skamben. Om vi siger min menstruation eller mit lort. Om vi har yogapraksisser, der inkluderer og italesætter bryster og det kvindelige bækken, eller om vi ikke forholder os til de dele af os selv. Om vi omtaler overgangsalderen som en powerzone, der rummer et enormt frigørende potentiale og viser veje til at forløse dette via yogapraksisser, eller vi som undervisere kun kan lave programmer mod hedeture og i vores mindset stadig synes, at overgangsalder og det at blive ældre er lidt nederen. Det er godt at kunne lave et program, der kan støtte mod hedeture. Men har vi ikke bevidstheden om de psykospirituelle elementer af overgangsalderen med, og praksisser til at støtte kvinder i kontakt med den power der også er at hente i denne livsfase, mister vi det væsentlige i yoga for kvinder i min optik.”

Der er så meget pres på kvindekroppen

Jeg spørger Laila om, på hvilken måde yoga for kvinder er særligt relevant i det samfund, vi lever i i dag. Hun taler om det enorme pres, der ligger på kvindekroppen og dermed kvinder –  og om hvordan yoga for kvinder kan hjælpe med at løsne op for det pres.

“Der er så meget pres på kvindekroppen – den skal se ud på en særlig måde, den skal trænes, trimmes, barberes, strammes op. Kvindekroppen er stadig meget et objekt. Yoga for kvinder er med til at skabe en forbindelse til kvindekroppen, hvor kroppen er subjekt i stedet for objekt. Hvor der er mere fokus på nydelse og nærvær og kontakt og det at kunne sanse sig selv indefra.”

Laila fortsætter med at beskrive, at det er massivt, hvad kvinder oplever af stress og angst og hormonelle ubalancer. Hun mener derfor, at der for mange kvinder er brug for mere viden og en vej, som er nærende for kvinders krop og psyke. En vej, som ikke skaber et pres, men som løsner op for presset. Som ikke handler om at fikse, men om kontakt. ”For mig er en forståelse af det cykliske og en cyklisk livsstil det helt centrale, når det handler om at skabe et nærende liv som kvinde i dag.” 

 

Vil du vide mere om yoga for kvinder?

Læs Lailas bog ”Dit hemmelige våben – en guide til den kvindelige cyklus” om menstruationscyklussen.

Find kurser, retreats og uddannelse med Laila på www.yogakompagniet.dk.

Find yogaprogrammer med Laila på Yogavivo her.

 

KOMMENTÉR HER