Små tanker om en bæredygtig jul

af Yogavivo den 14. december 2020

Julens mange traditioner er tit fantastiske for hyggefølelsen, der når helt ned i tæerne, men de kan være hårde for ens CO2-regnskab. Vi har talt med Cecilie Blaksted, som står bag bloggen bestainable om, hvordan man kan gøre julen lidt grønnere og stadig værne om traditionerne. 


Hvad er dine tanker om den jul, vi går i møde her efter “corona-året”?
Jeg tror, vi er mange, der i 2020 har fået vendt op og ned på alt “normalt”, så det er super naturligt at folk virkelig gerne vil holde denne jul så traditions tro som overhovedet muligt!
Til gengæld er det også et år, hvor alle vores nære værdier er blevet testet i forhold til vores relationer, savn og
grundsikkerhed for mange
med usikre jobs, økonomi og fremtid. Dette burde i virkeligheden være julen, hvor det ikke var det materialistiske, der kom i fokus, men at man gav meningsfulde gaver, støttede kulturen og satte pris på at “være sammen” selvom man måske ikke kan være det i traditionel forstand.

At leve et bæredygtigt liv er også at sige fra overfor det materialistiske og skære ind til benet omkring, hvad man egentlig har brug for og finde en bæredygtig version/variant, som man kan sætte pris på længe. Vi har jo set i år, hvordan alle vores vaner kan ændres fra den ene dag til den anden, er det bare vigtigt nok for os og samfundet, så hvis man er klar til at ændre bare lidt til jul, kan man gøre en rigtig stor forskel for alle.

Hvad tænker du om gaver – er det noget, vi helt skal droppe?
Gaver er helt klart en af de tungtvejende poster på julens co2 regnskab. Men! Gaver er jo vores måde at give på, så i stedet for at stille sig på tværs og “melde sig ud” eller måske gøre opmærksom på overfloden – som kan virke hårdt på nogen, fordi du jo rammer et ømt punkt hos dem – så skal det måske køres mere over på værdierne bag, og hvad der gør DIG glad.

Få familien til at forstå, at det ikke er for at “ødelægge julen” eller shame andre, der stadig sætter pris på gaver. Men virkelig gøre klart, at det der ville gøre dig (og mange andre) glade, er at være sammen med familien, at dine forældre gider lave maden? Passe børnene en aften i juledagene og lave julehygge, så man kan få en datenight in eller whatever. Bede om andre ting, som ikke er materialistiske, men stadig giver familien en mulighed for at give.

Hvis man gerne vil give eller ønske sig mere klassiske gaver, er genanvendelige alternativer til sin hverdag en rigtig god idé. Det er ofte dyrere at købe genbrugelige vatrondeller i forhold til en pakke i Matas. Så få de ting på ønskelisten, som du bruger hver dag, men hvor der findes et genanvendeligt alternativ. Det kunne fx. også være en god drikkedunk eller genbrugelig emballage til mad.

Hvad har du ellers af bæredygtige guldkorn, der kan gøre december juletræsgrøn?
Nu er julefrokoster jo aflyst, men her i julen kan man hygge sig og øve sig på mere bæredygtige julemad-alternativer. Aldrig har man haft mere tid til at finde den perfekte veganske opskrift på traditionelle retter og måske tweake dem til ens egen smag. Der findes et utal af opskrifter på nettet fuldstændig gratis – et godt sted at starte er for eksempel at lave risengrød på plantemælk!

Køb julepynt, som du har lyst til at se på igen næste år (og mange år derefter) i stedet for engangspynt, der skal smides ud.

Brug julen på at gennemgå alle dine ting derhjemme. Både for at få ryddet ud og doneret til alle, som mangler her i julen (jeg har en minimalist-challenge i min bog Challenge Metoden, den er også i min rengøringsbog Naturlig Cleaning). Det er også en god måde at finde ud af, hvad man rent faktisk mangler, og hvad man bruger meget. Så kan man gøre nogle gode køb i januar og har tid til at finde den mest bæredygtige version eller brand på det man ønsker sig.

Giv planter i gave, eller begynd at lave dine egne planter derhjemme, som du så kan bruge som værtindegaver i det nye år.

Du kan finde Cecilies instagram lige her, hvor hun løbende deler råd til at leve et mere bæredygtigt liv.