I denne uge sætter vi fokus på stress og travlhed og i den forbindelse har vi talt med Ene Ravn, som er psykoterapeut, MBCT mindfulnesslærer samt eksamineret yogalærer. Ene har 17 års erfaring indenfor sit felt og hun er én af vores inhouse eksperter i stress og angst.
Er stress og travlhed det samme?
Nej. Travlhed er en ydre omstændighed, der både kan være arbejdsrelateret eller knyttet til privatlivet. Stress er derimod en indre tilstand, hvor nervesystemetet er presset. Men for nogle mennesker kan travlhed godt føre til stress.
Hvilken slags travlhed kan give stress?
Stress opstår typisk, når man føler sig presset over en længere tidsperiode, eller når man mister fornemmelsen af at kunne overskue og til en vis grad styre sin hverdag. Når travlhed kan føre til stress er det ofte fordi, at man har for travlt til at restituere. Og uden restitution bliver nervesystemet presset i en sådan grad, at man kan få svært at håndtere hverdagen.
Hvad er faresignalerne på, at travlhed er blevet til stress?
De typiske faresignaler er dårlig søvn, manglende overblik, manglende overskud samt oplevelsen af, at helt almindelige hverdagsaktiviteter begynder at virke uoverskuelige. Nogle bliver også følelsesmæssigt ustabile, hvilket kan komme til udtryk gennem irritation eller grådlabilitet.
Hvad er dit bedste råd, hvis man har mistanke om stress?
Det vigtigste er, at man tager det alvorligt! Start med at finde ud af, hvad det er, der stresser. Og prioriterer så at fjerne årsagen til stress, frem for at symptombehandle. Hvis man dog ikke umiddelbart kan gøre noget ved årsagen, så sørg for at få restitutionstid nok hver dag, til at kunne klare presset fra det, som der stresser. Restitution er en nødvendighed og ikke en luksus.
Kan du give eksempler på restitutionstid?
Det kan være en yogatime, en gåtur i skoven eller andre ting du opfatter som åndehuller i din hverdag.
Hvilke af dine Yogavivo videoer vil du anbefale, hvis man oplever nogle af faresignalerne?
Jegvil anbefale forløbet “Skru ned for dit indre drama“, der handler om stress og angst. Den indeholder temaer som vejrtrækning, grounding og stabilitet, grænser, behag/ubehag, accept, søvn samt afspænding.
Du kan læse mere om Ene Ravn her.