Bedre præstation og selvtillid på cyklen med yin yoga

af Janni Daugaard den 28. oktober 2019

I forbindelse med vores tema omkring yin yoga har vi talt med Mads Weidemann, der er professionel downhill mountainbiker. Mads bruger yin yoga som supplement til sin mountainbike træning for dels at forbedre sin præstation på cyklen, og dels for at kunne forblive på elitesportsplan i længere tid. Han har kørt konkurrencer siden 2006 og har netop udgivet bogen “Mountainbike – fra begynder til verdensmester” på Gyldendal. 

Photocredit: Oliver Haggren Urban

Hvad betyder det for din krop at køre mountainbike på professionelt plan?
Jeg kører primært mountainbike i alperne, og når jeg kører i høj fart ned af et bjerg, hvor der er mange bump og hop, så belaster jeg min krop. Selvom cyklen har en god affjedring, tager kroppen helt naturligt også en del af stødene. Og fordi jeg står på cyklen med en forskudt fodstilling, slider sporten meget på mine hofter. Dertil kommer, at når jeg kører mountainbike har jeg en høj puls, hvilket er stressende for kroppen

Hvad bruger du yin yoga til?
Yin yoga er velvære, når min krop er medtaget efter mange hårde træninger. Mountainbike på højt plan er direkte slitage på kroppen og yin yoga restituerer og giver ro. På et tidspunkt gik det op for mig, at den der forskudte fodstilling jeg står i på cyklen, den stod jeg også i, når jeg ikke var på cyklen. Og som mange andre elitesportsudøvere var jeg generelt stiv i kroppen og kunne ikke nå mine tæer. Så for ikke at slide mig selv op, måtte jeg gøre noget. Efter jeg er begyndt at lave yin yoga kan jeg bevæge mig bedre, og jo mere jeg kan bevæge mig, jo bedre en atlet bliver jeg.

Hvilken forskel har yin yoga gjort for din mountainbike træning?
Det giver mere selvtillid på cyklen at have en smidig krop, fordi jeg kan bevæge mig mere. Det er jo ikke fordi jeg laver en masse vilde stillinger på cyklen, men jeg kan mærke, at der er mindre stivhed i kroppen. Det betyder blandt andet, at jeg kan tage bump og stød på en bedre måde. Før jeg begyndte på yin yoga, var jeg ikke særlig smidig i min lænd, så jeg kunne godt stå og krumme lidt i ryggen. Det gjorde det dels sværere at tage de her stød og bump på en hensigtsmæssig måde, men det betød også, at jeg let kom til at kigge ned i stedet for at kigge ligeud når jeg cyklede.

 

Photocredit: Racement

Udover de fysiske fordele opstår der også en ro i yin yoga, som giver mulighed for, at jeg kan vende nogle tanker med mig selv. Det har jeg ikke ret meget tid til i hverdagen. Men 3-7 minutter i hver yin yogastilling er masser af tid til at analysere træning og kørsel eller andre tanker, der kræver mere fordybelse, end jeg har i hverdagen. Det giver sportslig selvtillid, at jeg får analyseret mine tanker. For jo bedre man bliver til en sportsgren, jo mere psykologisk bliver den. Derudover har både jeg og flere af de elitesportsudøvere, som jeg kender, fundet ud at, at når vi laver yin yoga, kan vi blive på eliteplan i længere tid. Jo ældre man bliver, jo mere yin skal der til.

Hvis du vil vide mere om Mads kan du følge med på hans hjemmeside. Mads har desuden skrevet bogen “Mountainbike – fra begynder til verdensmester” der er udgivet på Gyldendal. Han står også bag Mountainbike Akademiet, hvor du kan få hjælp til at udvikle dine egne køretekniske færdigheder.

KOMMENTÉR HER