Nærende ro – genfind hvilepulsen med restorativ yoga

SE INTRO VIDEO

  • Tid : 51 min
  • Underviser : Birgitte Gorm Hansen
  • Tema : Farvel stress / Sov godt
  • Niveau : Alle niveauer
  • Yogastil : Restorativ yoga / Yoga Lab
Markér som favoritFavorit Tilføj til din kalenderKalender
Tid: :

Dette er en praksis til dig, der har brug for at geare ned og restituere med en stille, nærende og ekstra langsom yogaklasse. Efter en travl periode kan det nogen gange føles mere vanskeligt at koble af end at fortsætte i samme tempo. Vi føler os udkørte, men kan alligevel ikke rigtig finde hvile, selv når vi prøver. På denne klasse rider vi stormen af ved bevidst at sænke tempoet og opholde os længere tid i støttede stillinger, hvor der vitterligt ikke sker ret meget. Vi dropper alle dagsordner om at fikse eller optimere os selv og fordyber os i stedet i sansningen af kroppen, som den er lige nu. Klassen begynder med nogle blide bevægelser, der inviterer dig til at mærke jorden under dig. Derefter finder vi ind i et par restorative stillinger, hvor du med støtte fra tæpper og puder kan lade tiden gøre arbejdet for dig, så du igen kan finde hvilepulsen. Har du tid, anbefaler vi at du bliver liggende i afspændingen eller tager en halv times morfar på sofaen (jo jo), så din praksis rigtig kan slå rødder. Her anbefaler vi især Birgittes ”Blød savasana”.

Restorativ yoga kræver traditionelt en del udstyr. Husk, at flere af de ting du skal bruge, kan erstattes med ting, du finder i dit hjem, hvis du ikke lige har alt på listen herunder. Birgitte demonstrerer stillingerne uden tæppe på men anbefaler, at du dækker dig med et tæppe og klæder dig i varmt, blødt tøj, så du holder temperaturen.
* 1-2 klodser/blokke eller to tykke bøger
* 3-4 faste, store tæpper, gerne en stor plaid eller et tæppe
* et langt yogabælte/ tørklæde/ træningselastik/ håndklæde
* yogapølle – kan erstattes med en tæt sammenrullet yogamåtte viklet i et blødt tæppe, så den får cirka samme tykkelse som en yogapølle

20 KOMMENTARER

KOMMENTARER 20

  1. Tak igen igen
    Den er så god at bruge
    Når jeg trænger til at komme hjem
    Trænger til tyngde i hofterne
    Til at lande i mig
    og få vejrtrækningen helt ned
    Tak

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. Den skønneste praksis. Elsker den!
    Har brugt den mange gange efterhånden. Lige pludselig er det dog begyndt at gøre så ondt i mine hofter når jeg skal bøje til siden på pøllen i hvilestilligen, at jeg må springe den øvelse over hver gang. Øv. Har du en ide til hvad jeg kan gøre?

    1. Post
      Author

      Hej Stina Maria. Tak fordi du kigger med, og for dit spørgsmål. Svært at gisne om når jeg ikke helt ved hvor i hoften det er og se hvordan du ligger i stillingen. Jeg prøver 🙂
      En del elever gennem årene har rapporteret at det gør ondt inde i lysken og indersiden af hofteleddet når de laver det liggende rygsøjlerotation hvor man har benet oppe på pøllepuden (er det den du tænker på?).

      Der er flere variationer man kan prøve hvis det er det problem der er tale om. F.eks at lade underbenet “kramme” pøllepuden så det ligger foran den med foden tættere på jorden og knæet pååe på puden snarere end at ligge vandret med både fod og knæ langs med puden (tror nok jeg viser det på videoen). Den variation giver en lille udadrotation i hoften der faktisk er mere naturlig forde fleste menneskers hofteled når det er flekset og laver en 90 graders vinkel som det er i den stilling.

      Andre elever jeg har undervist med indre lyske/hofte-ballade i den stilling har det bedre med at lade både fod og knæ blive oppe på puden men at have en større vinkel i hoften så den er mere en 90 grader og knæet er længere væk fra brystet.

      Andre igen skal have et tæppe ind under knæet oppe på puden at fod og knæ ikke er parallelle. Hvis det er ydersiden af hoften der gør ondt er det måske noget helt andet, og jeg hæfter mig lidt ved at du siger det har ændret sig og ikke var der tidligere, så du kan overveje hvis du f.eks er begyndt at løbetræne eller andet ved siden af, om der er brug for at massere eller bede på på ydersiden af låret og hoften hvor der ligge nogle store sener som godt kan blive lidt stramme.

      Det kan også være det ikke er stillingen som skal ændres men at din krop kalder på noget mere muskelstøtte og support omkring hoften og er begyndt at brokke sig (efter et corona-år i kontorstolen derhjemme er der rigtig mange danskere der har udviklet ryg- og hofteproblemer) Hvis du har mistanke om dette, kan du overveje at lave noget blid styrketræning for de små muskler omkring hofterne (især ballen og de små stabiliserende muskler dybt i hoften)

      Vi som er glade for blid yoga nogen gange er godt hjulpet af lidt styrke ved siden af som kan supplere al den fleksibilitet og mobilitet vi får omkring leddene når vi primært har fokus på udstrækning og afspænding. Der er godt styrketræningsvideoer her på yogavivo hører jeg, og jeg ville nok gå efter noget med balle, hofte og ryg hvis du oplever smerter i hofterne der ikke uge går væk når du modificerer stillingen. Små balanceøvelser kan også gøre underværker for hofterne. f.eks at stå og balancere på et ben oppe med foden plantet solidt på en yogaklods (lagt på den flade side) mens du dingler rundt med det frie ben i et minuts tid. Den øvelse vækker og styrker den midterste ballemuskel og de mange bitte små muskler i standbenet så du får mere stabilitet i hofteleddet.

      Jeg håber det hjælper, skriv gerne igen. Jeg er lidt langsom til at tre herinde men forsøger altid at vende tilbage 🙂

      KH B

      1. Tak for dit svar Birgitte <3 Det er vist helt sikkert min krop som kalder på noget mere styrke. Det ressonerer hvert flad når du skriver det. Jeg går igang 🙂 Tak igen

    1. Post
      Author
  3. Hej Birgitte. Mange tak for en rigtig god session – jeg bruger den ofte! Hvilken type yogapølle bruger du? Er den med bomuldsfyld eller kerner? Har lige købt en med kerner, men synes, den er lidt tung og hård – særligt at ligge med på brystet…? Venligst,

    1. Post
      Author

      Hej Rosanna og tak fordi du kigger med.

      Derhjemme bruger jeg selv den tunge pude med boghvedeskaller til den sidste øvelse hvor man har puden på maven og ruller langsomt fra side til side. For mig er det netop tyngden på brystet og maven som giver en mere tæt kontakt mellem ryggen og gulvet i dennne øvelse og det langsomme, tunge flow beroliger og grounder mig.

      Men det altid en smagssag, så hvis du gerne vil undgå tyngden så kan du altid bruge en samenrullet dyne i stedet hvis du ikke lige har en pude med bomuldsfyld. På videoen bruger jeg en bomuldspude , men for mig er den ikke helt tung nok, så jeg ville klart foretrække den pude du allerede har derhjemme. Men krop er forskellige og foranderlige, så det vigtigste er, at du lader din krop fortælle dig hvad den synes er rart, så gå efter det. Eksperimenter med forskellige puder on and off. for det der føle rart nu kan være helt modsat om et halvt år. Det handler bare om at lege lidt med tingene hele tiden og se hvad der virker.

      God fornøjelse, jeg er super glad for at høre du kan bruge videoen som vist er ved at blive en klassiker herinde 🙂
      KH B

      1. Hej Birgitte.

        Mange tak for et vældig fint og udførligt svar! Jeg bruger både denne og dine andre videoer – er så glad for at have fundet dem, de er virkelig gode mod stress.

        De bedste hilsner,

    1. Post
      Author
  4. Virkelig dejlig start på en regnfuld fredag morgen. Var især vild med pøllen der lige får lov at tynge forsiden. Og alle de små guidelines undervejs. Det gir mening og ro. Tak 🙂
    kærligst kat

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

HERUNDER KAN DU SE FLERE VIDEOER MED Birgitte Gorm Hansen