Vi har talt med Cecilie Blaksted, der er forfatter til bogen ”Challenge-metoden” og som personlig træner er velbevandret i at hjælpe andre med at finde glæden for både træning og struktur. Ifølge hende skal ens ønske om at ændre sit liv stikke dybere end at komme af med de berømte fem kilo eller en lyst til at poste perfekte portrætter på Instagram.
Hvis du føler dig på usikker grund, så find din grund
Hvorfor vil du egentlig gerne træne? Så du kan komme i bedre form? Ok. Hvorfor vil du gerne i form? Så du ikke lige så let bliver forpustet? Ok. Hvorfor vil du gerne blive mindre forpustet? Så du kan lege længere og vildere med dine børn og dele endnu flere grinende øjeblikke. Det her er et godt eksempel på, hvordan du kan finde dit ”hvorfor” – du skal ganske enkelt blive ved med at grave i din motivation.
”Når vi på denne måde har en personlig aktie i vores træning, bliver det sværere at stoppe, for så skal vi retfærdiggøre overfor os selv, at vi ikke længere arbejder for at lykkes i noget, der er vigtigt for os”
Cecilie foreslår desuden at gøre dit ”hvorfor” synligt. Skriv en seddel til dig selv og hæng den op på køleskabet eller send dig selv en SMS om aftenen, der minder dig om grunden til din morgentræning.
Når vi kan se slutningen, virker slidet mindre surt
Cecilie har både omvendt sig selv til at være morgenmenneske efter at have prøvet i ti år og skåret drastisk ned på sit kaffeforbrug med challenge-metoden, der som som navnet antyder handler om at nå et bestemt mål via en tidsbegrænset udfordring. Cecilie fortæller, at metoden virker, fordi den tager ”for evigt”-perspektivet ud af billedet
”Det smarte ved at kickstarte en ny vane med en challenge er, at man kan se lyset nærmest fra starten, og det kan give de mentale kræfter til lige at tage sig sammen og rent faktisk komme i gang. Det giver både en sejr og en mulighed for at evaluere på hvilke elementer fra challengen der fungerede for en og derfor skal tages med videre på en måde, der faktisk er bæredygtig på lang sigt”
Vi skal ændre i stedet for at aflyse
Med coronaen ændrede både mulighederne og motivationen for at træne sig for mange, fordi hjernen pludselig fik travlt med at omstille sig til den nye hverdag. Cecilie understreger, at vores motivation til motion mangler lige nu, men at det er bedre at omstille sine forventninger til de nye omstændigheder end at droppe træningen helt, for det sværeste er altid at komme i gang
”Lige nu er alting vendt på hovedet, og der er næsten ingen, der kan det de plejer, men prøv at se, om du kan det samme i mindre skala, for eksempel kortere tid eller via en anden motionstype. På den måde får du ikke udskiftet motionens faste plads i hverdagen til fordel for at sove længe eller se lidt ekstra TV, for så vil du skulle vænne dig af med det for at kunne genstarte dine gode motionsvaner. Tænk i at lige nu er det bare vigtigt at holde hjulene kørende, så kan du komme tættere på målet senere”
Generelt fraråder Cecilie at lade sig styre for meget af den magiske motivation, mange mennesker higer efter, hvor man altid vågner op med en lyst til at binde løbeskoene – hvis man gør det, kommer man aldrig ind i en kontinuerlig fase med regelmæssig motivation. Selvom Cecilie både driver bestainble og selv er særdeles fit, har hun også umotiverede og ugidelige dage, hvor træning er det sidste på hendes lyst-liste. Hendes mindset er, at man kommer tættere på målet når, man stopper med at forhandle med sig selv, for man kan altid finde på grunde til at lade være, men man fortryder aldrig, når det er gjort.
Guldkorn fra Cecilie, der kan give dig guldmedaljen i struktur
Øv dig i at få en ny vane – Cecilie fortæller, at folk starter forskellige steder, og for nogen vil det være nødvendigt at starte med at øve sig i at øve sig – start for eksempel bare med at stå tidligere op, men vent et par uger med at morgentræne, så dit hoved kun skal vænne sig til en ny ting af gangen.
Find en gulerod – Det kan være en playliste eller podcast, du kun hører, når du løber eller en chokolade, du kun spiser af efter træning. På den måde har du en ekstra grund til at få gennemført træningen, fordi der er en konkret belønning i sigte.
Gør dine fremskridt synligt – Tjek af på en app, i en kalender eller på et stykke papir hver gang, du har trænet som planlagt – den psykologiske effekt i direkte at kunne se, man følger sin egen plan gør noget godt for mange.
Vær realistisk – Lad være med at sætte et mål eller tage en challenge, der er på et alt for højt niveau i forhold til dit nuværende, for det kan virke demotiverende til at træne videre, hvis du ikke gennemfører din challenge – vælg hellere et delmål, der kan få dig et skridt på vejen.
Gør det svært at lade være – Planlæg din træning, træn gerne på same tidspunkt, læg dit træningstøj frem, tag det på som det første om morgenen og fortæl gerne nogen, du har tænkt dig at træne – på den måde skal du forhandle flere gange med dig selv, før du springer over.
Bed om hjælp til at holde din vane – Måske har du brug for, din partner tager børnene eller måske har du brug for en løbemakker. Uanset hvad så tænk igennem hvilke praktiske foranstaltninger der skal til, for du rent faktisk vil få trænet og tilpas træningen, så den opfylder dem.
Evaluer og tilpas – Det kan være du konkluderer, at du får mere livsglæde ud af at sove den ekstra time fremfor at morgentræne. Fint. Så skal du gøre det! Tænk i at din træning skal være så nem og behagelig som mulig, så hvad der er perfekt for din veninde, er ikke nødvendigvis perfekt for dig – alle er forskellige.
Indstil dig på, det er surt noget af tiden – Det er træls at skulle tidligt op i mørke eller træne, når man har meget mere lyst til at se Netflix, men hvis du fra starten indstiller sig på, at det ikke kun bliver sjovt, bliver du mindre skuffet, når det sker.