Kristine Marie Rost om at fylde 50: “Jeg er meget mere komfortabel i mig selv, hvem jeg er, og i min krop”

af Yogavivo den 27 Sep. 2023

Vores populære underviser Kristine Marie Rost fylder 50 år. I den anledning har vi taget en snak med hende om det bedste ved at runde et skarpt hjørne, hormonel balance og hendes tips til overgangsalderen. Kristine deler også sine fem bedste yogaprogrammer til 40+ kvinder – gode både til at forebygge gener i overgangsalderen, midt i overgangen og i årene efter.

Hvad er de 3 bedste ting ved at fylde 50?

“Jeg syntes også, det var mærkeligt at fylde 40 – men det viste sig at blive det fedeste årti. Derfor er jeg spændt og glæder mig over at fylde 50 og se, hvad det nye årti vil bringe af overraskelser. Det er en helt anden ting at fylde 50 i dag, end det var da mine bedsteforældre fyldte det – det er en yngre følelse i dag. Jeg har masser af livserfaring qua min alder, ja, men jeg har ikke mistet vitalitet eller livsglæde! Det er et fantastisk sted at nå til!

Mine prioriteringer er skiftet jo ældre, jeg er blevet. Der er mange ting, der bare ikke er vigtige længere. Jeg er meget mere komfortabel i mig selv, hvem jeg er, og i min krop. Jeg vil hellere have tykke sokker og barfodssko på, for det er vigtigere for mig hvordan det føles, end at jeg altid skal se smart ud. Jeg værdsætter mit helbred, min sundhed, min energi og ikke udefrakommende blikke eller faktorer. Det er som om livet har fået “en pasform” efter mig, og det ikke længere sidder og strammer nogen steder.

Når jeg ser billeder af mig selv for 10 år siden, kan jeg blive ret overrasket. Jeg synes ikke, jeg ser yngre ud i dag end dengang, for der er gået 10 år, men jeg ser spændstigere og stærkere ud, og jeg har en helt anden glød og vitalitet over mig i dag. Det er jeg overbevist om har noget at gøre med min yinyoga-praksis. Jeg begyndte at dyrke yinyoga for omkring femten år siden, og effekten har akkumuleret sig siden da. Yinyogaen har bevaret min spændstighed, sprødhed og livskraft – og lagt mere til – selvom der er gået 10 år!”

Og omvendt – er der noget ved alderen, der udfordrer dig og som du arbejder med lige nu?

“Jeg kan ikke springe over min daglige praksis – efter jeg er blevet ældre er der afregning ved kasse et, hvis jeg ikke holder min praksis ved lige. Så kan jeg tydeligere mærke det i mine led og i resten af kroppen, som hurtigere bliver mindre medgørlig.”

Hvordan bruger du selv din yinyoga i denne livsfase du er i?

“I min egen yinyogapraksis har jeg lige nu meget fokus på øvelser, der vender mig ind i mig selv, f.eks. sammenpressede helhedsorienterede foroverbøjninger. Jeg ønsker at skabe mere plads omkring min rygsøjle og mere plads til mine organer, for begge dele repræsenterer min energi ifølge den kinesiske medicin.

Jeg prioriterer min yinyoga-praksis meget højt, og lægger den gerne ind om eftermiddagen, selvom jeg måske også har undervisning om morgenen. Eftermiddagen ca. ved 16-tiden er et fantastisk tidspunkt til yinyoga, da det er her, der er mest aktivitet omkring nyre og blære – og ved at dyrke min yinyoga netop her kan jeg udnytte denne aktivitet og få et ekstra skud energi. Det er et godt tip, som vi allesammen kan bruge – det er meget mere effektivt end en kop kaffe!”

Årene omkring de 50 er et tidspunkt, hvor mange er udfordret af gener ifm. hormonelle skift. Hvad er dine 3 anbefalinger til kvinder der oplever disse gener set ud fra et yinyoga perspektiv?

“Kvinder, der går igennem hormonelle forandringer, kan have rigtig godt af at lave yogaøvelser, som stimulerer nyrerne. Ifølge kinesisk medicin er nyren nemlig en vej til ny livskraft, som kan være nødvendig, når ens cyklus f.eks. forandrer sig. En god måde at stimulere nyren på er ved at prioritere yogaøvelser, som har fokus på vejrtrækningen, f.eks. min video “Styrk dine lungers vitalitet”.

Derudover er det i sådanne perioder vigtigt at holde sig varm. Det er især vigtigt at forblive varm omkring anklerne, nakken og lænden, da det at fryse udsætter nyren og det øvrige organsystem for svækkelse, hvilket kan føre til mange ubalancer og lav energi.

Det er også meget nærende for kroppen at have fokus på at spise varm mad, som grød og suppe. Hvis du absolut skal spise kold mad, kan du tilføje varmende elementer som f.eks. lune ris til din salat.

Alle disse tips hjælper, hvis du går igennem hormonelle forandringer, men de virker også for andre forandringer eller transformationer, du måtte opleve. Det kan altså også hjælpe, hvis du er midt i en flytning, et nyt job eller der er sygdom i din familie.”

Kristines 5 favoritter til modne kvinder

KOMMENTÉR HER