Hvad yogaen lærer os om usikkerhed og bekymringer

af Line Rømer den 14. august 2020

Hvordan bliver det at starte på mit nye studie? Kommer vi til at klare at skulle være nye forældre? Kan vi vende klimakrisen? Får jeg nogensinde en bedre økonomi?

Hvis der er noget, som kan sætte vores hjerne på overarbejde, så er det tanker om fremtiden. Og måske især bekymringer om fremtiden. Vi vil så gerne kunne regne ud, hvordan det hele kommer til at gå, men faktum er, at vi ikke aner hvad der er i vente, og at vi ikke har nogen jordisk mulighed for at finde ud af det. Men selvom det dermed kan synes fuldstændig omsonst at bekymre sig om fremtiden, så er det ikke desto mindre noget, vi bruger utrolig meget energi på.

Måske vi endda har mærket det i særlig grad her i 2020, i forbindelse med at corona-viruset gjorde sit indtog i vores hverdag, og dermed gjorde usikkerhed om fremtiden til hverdagskost.

Men corona eller ej, så er ikke at kende fremtiden et vilkår for at være menneske, og det er noget, vi altid har bakset med. Det er yogaen et meget godt bevis på. For selvom yogafilosofien kan dateres tusinder af år tilbage, så har den allerede dengang været optaget af, hvordan vi mennesker kan slippe forsøget på at ændre fortiden og styre fremtiden, og i stedet blive mere til stedet i nu’et. For uanset hvor meget tankevirksomhed og energi vi bruger på at fjerne usikkerhed, så kommer det aldrig til at lykkes. Men hvor meget vi lader bekymringerne fylde og hvordan vi tilgår dem, er derimod noget vi kan øve os i at styre.

Så selvom bekymringer dengang nok ikke omhandlede klimakrise og studiestart, så er der masser af gode pointer og værktøjer i yogafilosofien, som vi kan gribe efter selv i dag, når vi skal lære hvordan vi kan leve med usikkerhed.

Hvis du kender lidt til yogafilosofi, har du måske hørt om Yamas (du kan læse om yama her på vores blog) og Niyamas. Det er en slags retningslinjer for en spirituel og etisk livsstil i overensstemmelse med yogaens filosofi og principper. Yamas viser os en række etiske principper, mens Niyamas handler om vores personlige liv. Og et råd eller princip for vores personlige liv er et Niyama, der hedder Ishvarapranidhana, og det handler om, at vi mennesker bør øve os i, at se det større billede. Det handler om ikke at blive suget ind i navlepilleri, men at have en bevidsthed omkring, at der er en større virkelighed. Det handler også om, at se “Gud” i alting, i den forstand, at vi skal turde at læne os ind i, at tingene nok skal gå, og at universet har vores ryg. Vi behøver ikke at have svarene på alting, for på den ene eller den anden måde, så skal det hele nok gå. Og det er da en stor tryghed, at læne sig ind i.

Hvis du synes, at det biiver lidt for uhåndgribeligt og svævende, så kan du måske i stedet finde trøst hos den buddhistiske spirituelle leder Dalai Lama. Han har nemlig følgende bud på, hvordan du kan håndtere bekymringer:

“If a problem is fixable, if a situation is such that you can do something about it, then there is no need to worry. If it’s not fixable, then there is no help in worrying. There is no benefit in worrying whatsoever.”

Hvis du kan gøre noget ved en situation, hvorfor så bekymre dig? For så kan du i stedet handle. Og hvis du derimod ikke kan gøre noget ved en given situation, hvorfor så bekymre dig? Du kan jo ikke gøre noget ved det alligevel. Altså bør du enten handle eller ikke-handle, i stedet for at bekymre dig. En helt pragmatisk tilgang, som løser dig fra at behøve at bekymre dig.

Hvis det stadig ikke er en hjælp, hvis du fortsat mærker, at bekymringer fylder alt for meget, hvis du mærker at dine tanker konstant kredser om alt det usikre, alt det, du ikke kan styre, så rul yogamåtten ud, og start der. Når vi træder ind på måtten og dyrker yoga, så lærer vi at være til stedet i nu’et, vi lærer at være i stillinger eet åndedræt ad gangen, og vi lærer, at det eneste der findes, er dette øjeblik, dette åndedræt, for fortiden er allerede bag os, mens fremtiden ikke er sket endnu. Nu’et er det eneste, der findes, og når vi erkender det på yogamåtten, bliver vi også bedre til at erkende det uden for måtten.

Du kommer aldrig til i dette øjeblik at få svar på, hvordan din studiestart bliver, hvilken slags forælder du kommer til at være eller hvordan din økonomi ser ud i fremtiden. Selvfølgelig kan du planlægge og bruge dit intellekt til at skabe gode forudsætninger og rammer for fremtiden, men du kommer aldrig til at vide, hvad livet har i vente. Og i stedet for at bruge dit liv på at bekymre dig om alt det, du ikke kan få svar på nu og her, så kan du i stedet øve dig i, at være til stede med det, der med sikkerhed findes, nemlig dette øjeblik.

KOMMENTÉR HER