Hvad er spiritualitet?


Hvad er spiritualitet – og er det noget for dig?

Hvad er spiritualitet egentlig, og hvorfor kan det være relevant at beskæftige sig med her i 2021? Læs med og bliv klogere, når vi spørger ekspert i yogafilosofi Simon Krohn, der er forfatter til bestselleren ‘Nærmere noget’ om yogaens filosofi, og Ph.D i psykologi Birgitte Gorm Hansen, der også er yogalærer og har praktiseret buddhistisk meditation igennem 30 år.

Ifølge de to handler spiritualitet ikke om at tro på, at der findes noget åndeligt, en sjæl eller chakraer. Ej heller at man altid er glad eller holder af røgelse og regnbuer. Ikke at der er noget galt med nogle af tingene, slår de fast – det er bare ikke essensen af spiritualitet. Men hvad er det så?

Birgitte: “Sig ja – uden filter”

Birgitte beskriver, at spiritualitet for hende handler meget om at sige ja – både til det smukke og det svære. At sige ja til livet – uden filter. ”At sige ja betyder ikke, at man skal være glad, positiv og kærlig hele tiden. Man kan også sige ja til at være ked af det, ja til smerte og ja til at råbe ”NEJ!” når situationen kræver det. ”Kan jeg sige ja til det hele uden forbehold? Det er det spændende spørgsmål for mig,” siger Birgitte.

Du kan fx prøve denne klasse med Birgitte, som handler om intimitet og om at være fuldt til stede med det, der sker i kroppen. Du bliver guidet gennem et åbent, meditativt flow, hvor du kan undersøge muligheden for at blive ét med det, du mærker.

Skal man tro på noget for at være spirituel?

Vi har spurgt Birgitte, om man skal tro på noget særligt, for at være spirituel. ”Det tror jeg ikke”, svarer hun og griner. “Der er mig bekendt ikke nogen officiel definition af spiritualitet andet end, at det ikke nødvendigvis handler om tro. I religion har vi ofte en tro og typisk også et værdisæt, man skal leve op til. For mig handler spiritualitet måske mere om at undersøge noget end om at tro på noget – om nysgerrighed. Og en “sigen-ja” til, at jeg ikke kender svaret. Måske er spiritualitet for mig så næsten det omvendte af tro. At være villig til at blive ved med at stille spørgsmålet: ”Hvad er der her egentlig for noget?”

Du kan læse hele bloggen ”Du er der allerede” med Birgitte Gorm Hansen her og blandt andet blive klogere på et af de paradokser, der opstår, når man snakker spiritualitet.

Du kan også prøve en meditation med Birgitte eller et blidt flow program til at møde dig selv med alt, hvad der er.

Simon: “Skru ned for dig selv”

“Den spirituelle del af min praksis går ud på at skrue ned for mig selv. Skrue ned for min egen selvoptagethed – for den optagelse jeg har i mine projekter, hvordan jeg har det, mit perspektiv på verden osv. Det er, som om jeg ofte går rundt i en boble, hvor jeg føler, at jeg er super vigtig, og hvor jeg har ulideligt travlt med mig selv. Men når det så lykkes mig at skrue ned for det, sanser jeg pludselig omverdenen mere intenst, jeg mærker andre mennesker på en anden måde, jeg mærker vinden mod min hud, jeg mærker en helt anden følelse af helhed og forbundethed – jeg mærker verden. Jeg skruer ligesom op for noget større. Når jeg holder op med at prøve på at lykkes, bliver jeg naturligt en finere version af mig selv.”

Læs hele bloggen ”Skru ned for dig selv” og hør blandt andet Simons bud på, hvordan yoga og spiritualitet hænger sammen.

Prøv også Simons yogaprogram ‘Projektfri zone’.

Giv dig selv en pause fra presset

For Simon er det tydeligt, at der eksisterer et pres fra samfundet, som spiritualiteten kan hjælpe med at løsne op for.

“Vi lever i en tid, hvor tempoet er skruet gevaldigt op, og hvor der er ekstremt høje forventninger til, hvor meget vi skal præstere. Mange af os går således rundt og tænker, at vi skal være ekstraordinære og lykkes på en strålende måde, og det lægger et kæmpe pres på vores skuldre,” siger han.

“For mig er det yoga (og dermed også spiritualiteten), der gør, at jeg ikke farer helt vild i alt det. Det giver mig en pause fra præstationsræset og fra optagetheden af, hvordan jeg har det, og hvordan jeg klarer mig. Yogafilosofien er så vigtig her! For yoga kan sagtens blive en del af det her selvoptagethedsprojekt – det kan sagtens blive en måde at skrive sin historie på. For nogle kan det selvfølgelig godt være en bevidst handling, men hvis man ikke er klar over, at det sker, kan man blive fanget i det, og så risikerer man, at den store gevinst ved yoga udebliver. Så giver yogaen nemlig ikke en pause fra selvoptagetheden, men bygger i stedet oven på selvoptagetheden. Det er her, spiritualiteten kan hjælpe med at give slip. Og det kan være en kæmpe befrielse,” runder Simon af.

Prøv denne meditation med Simon eller hans populære yogaklasse ‘Slut fred med virkeligheden’.

I interviewet med Simon påpeger han, at selvom vi ikke søger spiritualiteten, så ligger den i yogaens DNA. Derfor vil teknikkerne fra yoga gøre, at det spirituelle kommer snigende ind, siger han. Er du interesseret i de teknikker, han omtaler, så prøv Simons forløb “En vej til frihed – et forløb med yogafilosofi og meditation”.

Vi håber du er blevet inspireret – og ikke mindst nysgerrig på, hvad spiritualitet kan være eller er for dig 🙏🏼