Hun hader ordet ”guilty pleasure” – kost skal ikke handle om pisk eller gulerod. Det skal handle om alle smagene, sanserne og de skønne stunder, der er imellem.
Sukker og smør er sundt for sindet
Anne Moltke Dahl er bedre kendt som Anne Au Chocolat driver en blog og instagramprofil under samme navn (klik på links for at se dem), og det er ikke bare opskrifter, Anne deler ud af – hun indvier også sine følgere i sin tilgang til dét at tænke mad. Du får svært ved at finde ordene ”fortjent” eller ”synde” på Anne Au Chocolat – til gengæld nævner hun ofte madglæde, livsnydelse og madlykke.
”For mig handler madglæde om aktivt at gøre mad til et element i ens hverdag, der bringer glæde, og det kræver balance. Selvfølgelig skal vi huske at spise vores grøntsager og fuldkorn for at passe på vores kroppe, men vi skal ganske enkelt også huske på, at spise det der gør os glade, og den del af sundheden er også vigtig at have for øje, for det er med til hele tiden at skabe de små, lykkelige hverdagsstunder”
Brug 10 minutter på at tage pligten ud af måltiderne
Anne kan uden tvivl bruge næsten uendeligt mange timer i et køkken på at perfektionere sine opskrifter, men for hende handler madglæden egentlig mest om at bruge de ekstra 5-10 minutter, der gør hvert eneste måltid til en oplevelse
”Jeg ved godt, vi skal spise for at overleve, men mad kan som næsten intet andet få os til at føle, vi virkelig lever – men det kræver, vi ikke behandler det som noget, der skal overståes. Havregrød er et godt eksempel – med minimal ekstra tid kan du tænke i grundsmage (for eksempel søde bananer, bitter mørk chokolade og sur græsk yoghurt) og forskellige konsistenser på dine toppings (for eksempel ved at tilføje sprøde nødder), og fordi du har stimuleret flere sanser, vil det føles som en oplevelse frem for bare brændstof”
En dessert om dagen behøver ikke sætte sig på bagen
Anne spiser selv søde sager stort set hver dag, men i begrænsede mængder og med rigelig supplering grøntsager og almindelig, sund kost. Anne har boet og arbejdet i Frankrig gennem en længere periode og deler i høj grad deres mindset om, at vi skal have fokus på kvalitet frem for kvantitet.
”Jeg kunne ikke drømme om at bage en bønnebrownie. For mig er en brownie fuld af chokolade, smør og sukker – til gengæld er den også så dejlig intens, at jeg som regel er tilfredsstillet efter et enkelt stykke. På den måde kunne mange lære noget af franskmændene. De går ofte til bageren flere gange om dagen for at få helt frisk brød og spiser dessert efter både frokost og aftensmad som et sødt punktum. De er ikke bange for at supplere deres almindelige kost med de ting, der gør dem glade, men de spiser små portioner – når vores hoved lærer, at den kan glæde sig til samme kvalitet næste dag, bliver det mindre relevant at spise det hele på en gang”
10 gode råd til dig, der gerne vil i gange med at dyrke din egen madglæde
Anne understreger, hun ikke har nogen sundhedsfaglig uddannelse – men hun elsker mad så meget, at hun langt hellere vil have spiseoplevelser end cardigans til sin fødselsdag, og som inkarneret foodie har hun heldigvis en del råd at dele ud af.
1) Spir gerne madglæden i dine børn ved at invitere dem med til madlavningen, når overskuddet er der. Indstil dig på, du får øvet tålmodigheden og at det nok kommer til at svine, men vid også, at du tænder dit barns nysgerrighed for råvarer, sammensætninger og smage
2) Køb af så god kvalitet, som du har mulighed for og helst i sæson – det gør nemlig at maden ganske enkelt smager mere spændende, fordi den er friskere.
3) Prøv at stoppe med at bruge ord som ”synde” og ”fortjene” – tal hellere om at nyde. At ændre dit sprog kan være med til at ændre dit mindset.
4) Sørg for at have nemme ”spændende” løsninger til rådighed – for eksempel 5-6 forskellige toppings til din morgenmad, så du meget nemt kan gøre den til noget særligt.
5) Tænk over hvordan du kan tage pligt-elementet ud af dine måltider – hvad end det er ved at stege det i lidt ekstra smør eller ved at slutte med et stykke chokolade.
6) Husk, at du ikke altid skal have ”en særlig anledning” til at lave din yndlingsmad – madglæde handler om at lade maden bringe glæde i sig selv og lade den gøre en almindelig dag særlig.
7) Pust til din madglæde med løbende inspiration udefra, hvis du har mulighed for det. Restaurant-oplevelser er fantastiske til at præsentere os for nye råvarer, tilberedninger og helhedsoplevelser vi ofte husker tilbage på flere år efter
8) Vid at den ekstra tid og de ekstra penge du poster i at dyrke din madglæde kommer igen i tifold i form af øget tilfredsstillelse og glæde i hverdagen
9) Sørg for at udfordre dine vaner – få variation ind i dine hverdagsretter hvad end det er gennem en ny type af tilbehør eller bare en ny krydderurt. Det holder maden spændende og sjov at spise.
10) Gør gerne lidt ud af at servere din mad pænt – sit syn er den første sans der bliver stimuleret og det skaber udgangspunktet for resten af dit måltid.