Fordele ved hjemmeyoga

af Yogavivo den 6. april 2020

Hjemmeyoga kan give dig noget helt andet end en yogaklasse sammen med andre. Her får du syv gode bud på fordelene ved at rulle måtten ud derhjemme.

Arbejde, transport, familie, venner, indkøb … Det er ikke os alle, der har 60-90 minutter to gange om ugen til at tage en yogaklasse i et studie eller i et fitnesscenter. Derfor er det af kæmpe værdi at etablere en yogapraksis derhjemme, når man vil høste fordelene ved yoga. At dyrke yoga med andre kan være en fantastisk oplevelse, men der er også meget at hente ved yoga hjemmetræning.

1. Fleksibilitet
Tidspunkt og plads tilpasser sig dig og ikke omvendt. Har du lyst til eller brug for yoga i stuen eller på en rejse, så er der intet, der stopper dig. Og du kan lave yoga lige så kort eller lang tid, det passer ind i dit program. Du kan også planlægge din yogapraksis i forhold til din døgnrytme og dit skema. Er du et A-menneske, vil en morgenpraksis måske være at foretrække, og er du mere frisk om aftenen, kan du praktisere så sent, du vil.

2. Du kan selv mærke efter, hvad du har brug for
Er nakken stiv eller er dine hofter helt låst fast? Er du træt, eller har du brug for en ordentlig sveder? Du bestemmer selv, hvor fokus skal ligge. Din krop og sind forandrer sig hele tiden, og du er eksperten, der ved, hvad du har allermest brug for lige nu.

3. Forkælelse
Ved selv at bestemme tid og fokus, kan du se din yogapraksis som et lille ’treat’ til dig selv, hvor du giver dig selv lige det, DU gerne vil have.

4. Øger din tillid til dig selv
Når du bestemmer dig for at praktisere, nu eller senere, laver du en aftale med dig selv. Mange af os har en tendens til at tage aftaler med os selv mindre alvorligt end aftaler, vi laver med andre. Når du bestemmer dig for at have en hjemmepraksis, bliver du nødt til at tage aftalerne, du laver med dig selv, seriøst og behandle dig selv med den samme respekt, du ville give andre. Og det er du værd!

5. Det er billigt
Du kan dyrke yoga så ofte og så længe, som du vil, uden at det koster ekstra. Har du pludselig lysten, tiden og nysgerrigheden, kan du tage 10 klasser om ugen, uden at du skal betale en krone mere, end du plejer.

6. Du kommer ikke til at sammenligne dig med andre
Yoga er ikke en konkurrence, men det sker for selv de bedste af os, at vi alligevel kommer til at sammenligne os med hende den smidige på klassen eller dem, som let og elegant svinger sig op i en håndstand. Det kan resultere i irritation, at vi presser os selv for meget, og mister følingen med, hvor vi er i vores egen personlige praksis i øjeblikket.

7. Du kan have fokus på at kigge indad
Du behøver ikke tænke på, hvad de andre laver eller på, at dine stillinger skal se perfekte ud. Du kan endda lave yoga i undertøj, hvis du synes, det er rart. Du kan fokusere på den indre oplevelse uden at blive distraheret af tanker om, hvordan du bliver opfattet. Ved at vende blikket indad, kan du forbedre din intuition og din viden om din egen krop og dine tanker.