Er du klog, kvinde og kræver meget af dig selv? Så er netop du i fare for at få alvorlige skader i hjernen. Ikke fordi du har større risiko for at komme til skade, men fordi du i højere grad risikerer at brænde ud på grund af stress. Det skader hjernen, mere end vi hidtil har troet, konkluderer en svensk doktorafhandling. Men hjælpen er heldigvis lige ved hånden.
Særligt kvinder med høj IQ og lange uddannelser er i farezonen for at få varige hjerneskader, for det er nemlig oftest dem, der får diagnosen stress. Man regner med, at omkring 430.000 danskere, både kvinder og mænd, lider under bl.a. søvnløshed, uro i kroppen, nervøsitet og bekymringer, altså de tegn, vi hyppigst oplever når vi har eller er ved at få stress.
Den svenske doktorafhandling dokumenterer, at hjernen tager alvorligt skade, hvis stress og udbrændthed får lov til at sætte sig fast. Ved at scanne hjernerne hos 67 kvinder, der alle havde diagnosen udbrændthed, konstaterede den svenske neuropsykolog Agneta Sandström fra Umeå Universitet, at kvindernes frontallapper fungerede dårligere end raske menneskers, ligesom hun observerede en ændring i den måde, de stressede kvinders hjerner udskilte stresshormonet cortisol. Hun påviste også, at den stressede gruppe havde et andet mønster i hjerneaktiviteten end raske mennesker, når de blev udsat for hukommelsesøvelser, og også et andet mønster end deprimerede mennesker. Hele dokorafhandlingen finder du her.
Varige hjerneskader viser sig bl.a. i koncentrationsbesvær, søvnbesvær samt manglende evne til at lære nyt eller til at huske selv simple ting, f. eks vejen til arbejdet eller hvordan man starter en vaskemaskine.
Vi siger det igen og igen – pas på dig selv. Det er så meget nemmere at forebygge end at helbrede, og der findes endnu ikke dokumentation for, at stressskabte hjerneskader kan helbredes. Men studier, der påviser, at yoga og meditation er en nem og effektiv måde at forbygge stress på, findes der mange af.
En tysk undersøgelse viste, at kvinder i følelsesmæssig ubalance, der gennem tre måneder dyrkede yoga en gang om ugen, halvt så ofte blev deprimerede, og at yoginierne forøgede deres almene trivsel med 65 %. De havde også færre smerter i kroppen og rapporterede om bedre søvn, en af de vigtige strategier mod stress.
Det er så nemt at komme i gang med gode øvelser for krop og sind, for det kræver ingen forudsætninger eller udstyr at lave enkle yogaøvelser eller følge en guidet meditation, til gengæld vil du få muligheden for at mærke mere ro og en dybere tilfredshed, end du måske er vant til.
Så særligt til alle jer kloge, dygtige og empatiske kvinder har vi samlet nogle af de bedste videoer mod stress lige her:
I forløbet “Destress” guider Cecilie Svendsen dig gennem hele kroppen med en skøn og forløsende bindevævsmassage, der frigiver toxiner og giver dyb afspænding. Derudover finder du særligt udvalgte yogastillinger der forebygger og mindsker stress. Det parasympatiske nervesystem aktiveres, hormoner og fordøjelse påvirkes positivt. Det tager kun 20 minutter, og du kan gøre det lige nu .
I ”Mindre stress mere nærvær” – en forløb med Lars Damkjær, får du blid yinyoga i fire videoer, der giver dig ro på det parasympatiske nervesystem, så kroppen får den restitutionspause, den har brug for. De varer ca. 30 min. og kan bruges som et guidet forløb over fire uger eller som hjælp til mere ro lige her og nu.
Forskning har vist, at en regelmæssig praksis med Kirtan Kriya, helt ned til 12 minutter om dagen i 8 uger, øger blodtilførsel til frontallapperne, og det medvirker til mange positive effekter både for krop og sind. Blandt andet reduceres stress og depression, hukommelsen forbedres, inflammation reduceres og meget mere. Pernille Dybro guider dig her gennem denne lette, men effektive meditation.