Tag yoga med i drømmeland: Derfor er yoga godt for din søvn

af Yogavivo den 30. august 2019

En god nattesøvn er essentielt for et godt helbred. Søvnen er vigtig, fordi den støtter kroppens evne til at fungere ordentligt. Hvor meget søvn, du får, spiller en stor rolle i forhold til, hvordan du har det og præsterer i dagligdagen, samt din generelle livskvalitet.

Desværre er tendensen, at vi sover mindre og mindre, og oven i hatten sætter vi ikke de rigtige rammer for vores søvn med fx tv, tablets og telefoner i soveværelset. Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017 viser, at lidt over hver syvende dansker jævnligt oplever søvnbesvær og søvnproblemer.

Yoga er kendt for blandt andet at hjælpe kroppen og sindet til at blive mere afslappet. Helt grundlæggende forbedrer du dit åndedræt, når du praktiserer yoga, og det er en af de vigtige årsager til, at yoga er god for din nattesøvn.

Det er altså en ret simple formel: Yoga forbedrer åndedrættet, som hjælper dig til bedre søvn, som så igen giver dig en bedre livskvalitet.

Ah okay, det er måske lidt en simplificering – lad os uddybe det lidt.

Videnskaben undersøger søvn og yoga
I videnskabens verden undersøgte et mindre forskningsprojekt fra Harvard Medical School, hvordan en daglig hatha yogapraksis over otte uger påvirkede en række personer, der led af forskellige grader af søvnløshed og søvnbesvær. Forsøgspersonerne skulle føre dagbog over deres søvnmønstre gennem de otte uger. Af de tyve personer der gennemførte forsøget, fandt forskerne alle havde forbedret deres søvn i flere forhold, heriblandt hvor mange timer de sov, hvor hurtigt de faldt i søvn og kvaliteten af deres søvn.

Stress giver dårlig søvn
Stress og angst er vigtige faktorer i forbindelse med, om du får nok søvn og ikke mindst din evne til at falde i søvn. Vi ved fra flere videnskabelige studier, at yoga har en positiv effekt på folk, der lider af stress eller angst, fordi yoga hjælper til at sænke stresshormonet kortisol i kroppen og letter spændinger i kroppen.

Det sker på to måder: Ved at hjælpe med frigivelsen af ​​toksiner (affaldsstoffer), samt ved at øge cirkulationen af ​​ilt. Toksiner opbevares bl.a. i organer og væv, og yoga hjælper med at frigive dem.

Træk vejret – sov godt
Åndedrætsøvelser og fokus på vejrtræningen øger cirkulationen af ​​ilt i kroppen, mens en yogapraksis fx inden sengetid vil frigive toksiner i kroppen. Begge vil hjælpe med at berolige sindet, samt tage det daglige stress ud af kroppen. Samspillet mellem åndedrætsøvelser og yoga vil forny kroppen og dermed hjælpe dig til en god nats søvn.

Yogavivo har rigtig mange videoer med fokus på en god nattesøvn. Prøv blandt andet:

Cecilies ’Genopret dit energiniveau med en god nats søn

Stinas ’Førstehjælp til din nattesøvn’

Birgittes ’Shavasana mod søvnløshed’

KOMMENTÉR HER