4 fordele ved yoga som er underbygget af videnskaben
Mange af de oplevede effekter er grundigt undersøgt af videnskaben – læs om fire man har fundet beviser for her.

De fleste af os mærker, at yoga er godt for vores helbred og psyke, og der er faktisk utallige undersøgelser der bekræfter yogaens virkninger. Her får du serveret 4 af de mange veldokumenterede virkninger.
Yoga reducerer stress
Hvis du dyrker yoga fordi du har en forhåbning om at mindske stress, så er du på helt rette spor. Utallige undersøgelser konkluderer nemlig, at yoga har en positiv effekt på stress, blandt andet fordi yoga er med til at reducere stresshormonet kortisol.
I en undersøgelse (1) fulgte man 24 kvinder, der anså dem selv for at være stressede. Kvinderne deltog i 2 ugentlige yogaklasser af 90 minutter hen over 3 måneder, og efter forløbet kunne man tydeligt konstatere, at stresshormonet kortisol var faldet markant.
I et andet studie fulgte man 131 personer, som over 10 uger dyrkede yoga en gang om ugen. Her fandt man også ud af, at yogaen gjorde personerne mindre stressede og ovenikøbet dæmpede deres angst (2). Det samme resultat fandt man igen, da 52 kvinder over 4 uger dyrkede yoga 3 gange om ugen (3).
Yoga øger livskvaliteten blandt kræftramte
Rigtig mange ender på yogamåtten fordi de døjer med sygdom og gerne vil øge livskvaliteten, og det er slet ikke dumt. Flere studier viser nemlig at yoga netop øger livskvaliteten for denne gruppe mennesker, og især blandt kræftramte er der lavet en række studier.
For en gruppe brystkræftpatienter hjalp yogaen med at mildne de symptomer, de oplevede i forbindelse med kemoterapi. De oplevede mindre kvalme og opkast, og yogaen forbedrede i det hele taget kvindernes livskvalitet (4). En anden gruppe kræftramte kvinder oplevede færre smerter og mindre udmattelse i forbindelse med deres kræftbehandling (5)
Et stort amerikansk studie har også påvist, at yoga mindsker den træthed mange kræftpatienter oplever, ligesom yogaen også forbedrer patienternes søvn. (6)
Yoga forbedrer din balance og din fleksibilitet
Du behøver bestemt ikke at døje med stress eller sygdom for at mærke yogaens gavnlige effekt, for yoga har også en positiv virkning på fysikken, især på balancen og på din fleksibilitet. Og det gælder i alle aldersgrupper. Studier viser nemlig, at både unge studerende (7) og ældre pensionister (8) oplever en markant forandring på balancen og fleksibiliteten når de dyrker yoga over en længere periode.
Yoga sænker blodtryk og fremmer søvn
I Sverige er man overbeviste om yogaens mange positive effekter på vores helbred. På Danderyds Sygehus i Stockholm har man især forsket i Kundalini-yogaens virkninger. Kundalini er en yogaform med stående og siddende stillinger med særligt fokus på vejrtrækningen og rygsøjlen. Yogaformen er så anerkendt, at den bruges som et behandlingstilbud til patienter med søvnbesvær og hjerteproblemer. Her oplever lægerne at yoga nedsætter mængden af stresshormonet kortisol, sænker blodtrykket samt hjertefrekvensen, og altså også forbedrer patienternes søvn (9).
Så uanset hvad din grund er til at komme på yogamåtten, så kan du altså roligt høste de mange beviste fordele, som yogaen har på dit helbred.