Aparigraha – kunsten at give slip

 • Tid : 18 min
 • Underviser : Birgitte Gorm Hansen
 • Tema : Yogafilosofi & baggrundsviden
 • Niveau : Alle niveauer
 • Yogastil : Dynamic yoga / Yogavivo Talks
Markér som favoritFavorit Tilføj til din kalenderKalender
Tid: :

I skolen, på arbejdet, i hjemmet og i parforholdet lærer vi at sætte os mål og holde fast. Men hvem lærer os egentligt at give slip? Når det er tid til at stå af ræset er yogafilosofien rar at have ved hånden. Birgittes foredragsrække er nået til den 5. yama ”aparigraha”, som vi finder beskrevet i Patanjalis Yoga Sutraer. Aparigraha oversættes typisk med ”ikke grådighed” men rummer også en dybere invitation til at undersøge, hvad det egentlig er, vi klynger os til i livet, og hvornår dette ikke tjener os. Kan vi acceptere virkeligheden som den er, og kan denne accept ses som andet og mere end en passiv laden-stå-til, når verden er af lave? Du får her to udlægninger af, hvordan du i praksis kan inkludere aparigraha i din praksis samt en zen-inspireret finale om kunsten at give slip – også på selve ideen om at skulle give slip.

3 KOMMENTARER

KOMMENTARER 3

 1. Hej Birgitte. Tak for endnu en inspirerende yama fortolkning. Accept og give slip minder mig om tilsvarende begreber inden for mindfulness – uden at jeg skal begynde at vurdere sammenfald eller ej. Glæder mig til næste yogatalk fra dig. Kh Martin

  1. Post
   Author

   Hej Martin, tak for din kommentar. Jeg tænker at det nok ikke er helt tilfældigt at du ser de paralleller til mindfulness.

   For det første er mindfulness jo teknikker der er trukket ud af en buddhistisk tradition og rent historisk er der flere sammenfald mellem yogatraditionen og den tantriske buddhisme. der er i hvert fald den dag i dag mange aspekter af yama som minder om de buddhistiske “precepts” (de “løfter” man afgiver når man bliver munk i et buddhistisk kloster eller bliver buddhist). Yogatraditionen henter, så vidt jeg forstår, en del begreber fra den tantriske buddhisme gennem tiderne og derfor er der flere overlap. Men hvorvidt yogatraditionen flettede fingre med tantrisk buddhisme på det tidspunkt hvor yoga sutras er nedskrevet, er vist stadig til diskussion. Den slags må vi spørge en hindulog om.

   For det andet, er den udlægning du får her netop mere farvet af buddhismen end de andre talks. Det kommer sig af, at jeg jo er elev af en zenmester og derfor studerer denne tradition parallelt med yoga. I dette afsnit bruger jeg eksplicit belæringerne fra zen omkring “grasping” og “self clinging” til at lave en nyfortolkning af aparigraha fordi det er sådan det giver mening i min egen praksis. Men denne parallel står jeg helt og holdent selv for, den har ikke belæg i yogahistorien og er blot en moderne udlægning jeg tilbyder her. Du kan læse videre om den sidste nye forskning i yogatraditionen i den helt nye bog af Mark Singleton og Jim Mallinson: “roots of yoga”. det er den nyeste og mest grundige oversigt over yogatraditionens vigtige tekster og jeg har været inspireret af den flere steder i disse fem talks.
   Tak fordi du lytter med Martin, og for at du kommenterer og fortæller hvordan det giver mening for dig. Super fedt at høre om.
   KH B

HERUNDER KAN DU SE FLERE VIDEOER MED Birgitte Gorm Hansen